Η απαγόρευση των τρανς λιπαρών μείωσε τα εμφράγματα στις ΗΠΑ

Στις περιοχές των ΗΠΑ όπου έχουν περιοριστεί τα τρανς λιπαρά στις τροφές υπάρχουν λιγότερες νοσηλείες για καρδιακές  προσβολές (εμφράγματα) και εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του University of Chicago Medicine και του Yale School of Medicine και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology.

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, δεδομένου ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στην απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων στα εστιατόρια, σε αντίθεση με μια πιο ολοκληρωτική απαγόρευση», δήλωσε ο Tamar S. Polonsky, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Αν θεσπιστεί ένας πιο πλήρης περιορισμός των τρανς λιπαρών, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο όφελος για τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα».

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συχνά σε τηγανητά τρόφιμα, τσιπς, ντόνατς, πατάτες τηγανητές, αρτοποιήματα και γενικά σε φαγητά που παρασκευάζονται από υδρογονωμένα έλαια. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών ακόμα και σε μικρές ποσότητες συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Σε μερικές κοινότητες των ΗΠΑ -κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης- έχει εξαλειφθεί η χρήση των τρανς λιπαρών στα εστιατόρια τα τελευταία χρόνια.

Για τη μελέτη των επιπτώσεων του περιορισμού των τρανς λιπαρά στη διατροφή, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα που αφορούσαν ανθρώπους που ζουν στη Νέα Υόρκη με αυτούς που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για την υγεία τα οποία καταγράφηκαν στις απογραφές μεταξύ των ετών 2002 και 2013. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Διαπιστώθηκε ότι τρία ή περισσότερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διατροφικών περιορισμών, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου υπήρχε η απαγόρευση είχαν σημαντικά λιγότερες νοσηλείες για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με παρόμοιες αστικές περιοχές όπου δεν υπήρχαν διατροφική περιορισμοί. Η μείωση ήταν 6,2%.

«Είναι μια πολύ σημαντική μείωση», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Eric Brandt, από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη δύναμη της δημόσιας πολιτικής και την επίδρασή της στην καρδιαγγειακή υγεία του πληθυσμού».

Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την πανεθνική απαγόρευση της χρήσης των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων στα τρόφιμα, κάτι που θα εξαλείψει αποτελεσματικά τα τρανς λιπαρά, όταν τεθεί σε ισχύ το 2018.

Σήμερα, όταν υπάρχουν μέχρι 0,5 γραμμάρια τρανς λιπαρά ανά μερίδα επιτρέπεται να αναγράφεται στην ετικέτα του τροφίμου ότι έχει μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι αληθές. Έτσι μπορεί κάποιος να καταναλώνει αρκετά τρανς λιπαρά χωρίς να το γνωρίζει. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέας Brandt, αυτό αφήνει στους καταναλωτές το βάρος να ψάχνουν οι ίδιοι να βρίσκουν, μέσω της ενημέρωσής τους από διάφορες πηγές, ποιες τροφές έχουν τα κρυφά τρανς λιπαρά.

«Με την επικείμενη ρύθμιση της FDA, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι τόσο προσεκτικοί», ανέφερε ο Brandt.

Δείτε επίσης