Επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη λόγω κενών στην εμβολιαστική κάλυψη

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τον περασμένο χρόνο παρατηρήθηκαν επιδημίες ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης λόγω των κενών στην εμβολιαστική κάλυψη κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο δίμηνο του 2017 περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε δέκα χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ECDC, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να ακούμε ότι παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια».

Ο ιός της ιλαράς μεταδίδεται με την άμεση επαφή και μέσω του αέρα. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό αλλά εξαιτίας των κενών στην ανοσοποίηση παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιλαρά προκάλεσε 134.000 θανάτους το 2015. Στην έκθεση του ECDC αναφέρεται επίσης ότι στις πρόσφατες επιδημίες στην Ευρώπη πολλοί από τους ανθρώπους που νόσησαν ήταν ενήλικες και όχι μόνο παιδιά

Το 2015 και το 2016 σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσαν ενήλικες άνω των 20 ετών.

Δείτε επίσης