Ο περιορισμός της σερίνης και της γλυκίνης βοηθά στη θεραπεία του καρκίνου

Όταν περιοριστεί η κατανάλωση δύο μη απαραίτητων αμινοξέων, μπορεί να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών όγκων, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature από ερευνητές του Cancer Research UK Beatson Institute και του University of Glasgow. Σημειώνεται ότι τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

Σε πειράματα έγιναν σε ποντίκια που είχαν έπασχαν από λέμφωμα ή καρκίνο του εντέρου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αφαίρεση από τη διατροφή των αμινοξέων που ονομάζονται σερίνη (serine) και γλυκίνη (glycine) είχε ως αποτέλεσμα να ζήσουν τα ζώα περισσότερο διότι αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.

Τα δύο αμινοξέα δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από τη διατροφή διότι ο οργανισμός μπορεί να τα συνθέσει. Ενώ τα υγιή κύτταρα είναι ικανά να παράγουν αρκετή σερίνη και γλυκίνη, τα καρκινικά κύτταρα εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τη διατροφή για τη πρόσληψη αυτών των δύο αμινοξέων.

Τα οφέλη παρατηρήθηκαν σχετικά γρήγορα μετά τον περιορισμό των δύο αμινοξέων στη διατροφή των ζώων.

Τα δύο αμινοξέα επελέγησαν για αφαίρεση επειδή συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι η διατροφή που ακολούθησαν τα ποντίκια ήταν λιγότερο αποτελεσματική σε όγκους με ενεργοποιημένο γονίδιο Kras, όπως είναι οι περισσότεροι καρκίνοι του παγκρέατος, επειδή το ελαττωματικό γονίδιο ενίσχυσε την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να παράγουν τη δική τους σερίνη και γλυκίνη. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό για την επιλογή των όγκων στους οποίους θα μπορούσε να στοχεύει καλύτερα η θεραπεία με τη βοήθεια της διατροφής.

Η Emma Smith, διευθύντρια επικοινωνίας για επιστημονικά θέματα στο Cancer Research UK, δήλωσε: “Αυτή είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ματιά για το πώς η αποκοπή της προσφοράς θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των όγκων”.

Και πρόσθεσε: “Τα επόμενα βήματα είναι οι κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει αυτά τα δύο αμινοξέα είναι ασφαλής και βοηθάει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων όπως παρατηρείται στα ποντίκια”.

Δείτε επίσης