Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των καισαρικών

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των καισαρικών εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Περίπου το 58% των τοκετών στην Ελλάδα γίνονται με καισαρική τομή, την ώρα που το αποδεκτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ποσοστό φτάνει μόλις το 15%.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εξαγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης της καισαρικής τομής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα γίνουν «πολιτικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε ένα φαινόμενο που εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα» και «εκθέτει τους ασθενείς στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η καισαρική τομή».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι προβληματικό σε μία χώρα το 58% των τοκετών να γίνεται με καισαρική τομή» ενώ «ο ΠΟΥ αποδέχεται ως λογικό ποσοστό το 15%» και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 25%.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι εφεξής «θα αιτιολογείται και θα τεκμηριώνεται κάθε διενέργεια καισαρικής τομής», ενώ θα διαμορφωθεί και «ένα σύστημα αντικινήτρων».

Το υπουργείο θα προβεί σε δέσμη παρεμβάσεων που να τροποποιούν σιγά-σιγά την υφιστάμενη κατάσταση, η οποία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά κουλτούρας.

Θα τηρούνται σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ κάλεσε την επιστημονική κοινότητα «να πείσει τις γυναίκες ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία ασφαλής λύση».

Δείτε επίσης