Η πολλή φρουκτόζη στην εγκυμοσύνη ίσως προκαλεί λιπαρό συκώτι στο παιδί

Όλο και περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται για τον αρνητικό ρόλο της φρουκτόζης στην υγεία.

Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει στα φρούτα αλλά σήμερα καταναλώνεται από τους περισσότερους ανθρώπους ως μια συνθετική γλυκαντική  ουσία που προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα και αναψυκτικά. Η ζάχαρη αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Το σιρόπι καλαμποκιού που προστίθεται σε πολλές τροφές περιέχει ακόμα περισσότερη φρουκτόζη από τη ζάχαρη.

Αν και πριν λίγα χρόνια η φρουκτόζη θεωρούνταν το πιο υγιές σάκχαρο διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η φρουκτόζη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και λιπαρό συκώτι, καθώς μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Physiology από Αυστραλούς επιστήμονες και αφορούσε ποντίκια βρήκε ότι μια διατροφή που περιέχει πολλή φρουκτόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει λιπαρό συκώτι στο μωρό, αυξάνοντας  τις πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για μια από τις λίγες μελέτες που έχουν αναδείξει την επίδραση της διατροφής στους απογόνους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, με επικεφαλής την Sheridan Gentili, έδωσαν σε μια ομάδα θηλυκών αρουραίων νερό που περιείχε φρουκτόζη (ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού) σε ποσότητα ανάλογη με αυτή που περιέχεται στα αναψυκτικά, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Ισχύουν τα αποτελέσματα στον άνθρωπο;

Οι ερευνητές μέτρησαν το σωματικό βάρος, το λιπώδη ιστό και τον έλεγχο της γλυκόζης στους απογόνους των αρουραίων. Επίσης ανέλυσαν δείγματα ιστών για να εντοπίσουν την ποσότητα και το είδος του λίπους στο συκώτι τους.

Οι απόγονοι των μητέρων που είχαν πιει νερό με φρουκτόζη είχαν εμφανείς λιπώδεις εναποθέσεις στο συκώτι τους. Αυτό ίσχυε κυρίως για τους απογόνους που είχαν θηλάσει από μητέρες οι οποίες συνέχισαν να πίνουν νερό με φρουκτόζη.

“Η μελέτη υπογραμμίζει την αξία της μητρικής διατροφικής κατά την περίοδο του θηλασμού”, είπε η Gentili. “Θα πρέπει οι κατευθυντήριες οδηγίες να είναι σαφείς για την κατανάλωση των πρόσθετων γλυκαντικών ή των τροφίμων που περιέχουν σάκχαρα κατά την εγκυμοσύνη”.

Η μελέτη έγινε βέβαια σε ποντίκια αλλά τα αποτελέσματά της είναι πολύ πιθανόν να ισχύουν και στον άνθρωπο. Πάντως, η Gentili ανέφερε: «Καθώς υπάρχουν διαφορές στη φυσιολογία μεταξύ ανθρώπων και τρωκτικών, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη μετάφραση αυτής της έρευνας απευθείας στον άνθρωπο».

Δείτε επίσης