Στυτική δυσλειτουργία και παθολογικά νοσήματα

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η στυτική δυσλειτουργία προσβάλλει τον άνδρα σε αυξανόμενα ποσοστά στον δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες ο μισός ανδρικός πληθυσμός ηλικίας 40-70 ετών, παρουσιάζει κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία ενώ στις μικρότερες ηλικίες το 10% παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, ένα ποσοστό που βαίνει αυξανόμενο.

Η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία του άνδρα προϋποθέτει ακέραιη λίμπιντο, ικανότητα στύσης και διατήρησή της, ικανότητα φυσιολογικής εκσπερμάτισης και ομαλής υποχώρησης της στύσης μετά την συνουσία.

O όρος λίμπιντο υπονοεί την σεξουαλική επιθυμία και έχει άμεση σχέση με τα ανδρογόνα κυρίως την τεστοστερόνη. Τα ανδρογόνα είναι υπεύθυνα για την κανονική και αυξημένη λίμπιντο στον φυσιολογικό άνδρα.

H στύση πραγματοποιείται λόγω αύξησης της ροής του αίματος στους σχισμοειδείς χώρους του γεννητικού συστήματος, μετά από χάλαση των λείων μυϊκών ινών που υπάρχουν στην περιοχή. Προκαλείται από νευρικά αντανακλαστικά, που κινητοποιούνται μετά από την επίδραση ποικιλίας ψυχογενών και ορμονικών παραγόντων.

Έτσι η στύση πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση προϋποθέτει κυρίως άθικτη ψυχική σφαίρα, ομαλή ορμονική λειτουργία, καλά νευρολογικά αντανακλαστικά και περιφερικά ερεθίσματα. Η δεύτερη και η τρίτη φάση, που αντίστοιχα χαρακτηρίζονται από πλήρωση των αρτηριών του ανδρικού μορίου και αποθήκευση επαρκούς όγκου αίματος στο δίκτυο των σηράγγων, προϋποθέτουν κυρίως άθικτη τοπική ανατομία και καλό αγγειακό σύστημα, όπου ρέει το αίμα.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Παθολογικά οργανικά νοσήματα και καταστάσεις που διαταράσσουν την ομαλή σεξουαλική λειτουργία είναι νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν διαταραχές με τρεις βασικούς μηχανισμούς:

Εξαιρετικά μειωμένη λίμπιντο ή αδυναμία έναρξης της στύσης. Τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν κυρίως το νευρογενές ή ενδοκρινικό στοιχείο της στύσης. Εδώ συγκαταλέγονται παθήσεις και καταστάσεις όπως ορισμένες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες παθήσεις νεύρων και του νωτιαίου μυελού, ορισμένα φάρμακα, η κατάχρηση αλκοόλ και άλλες. Η κατάχρηση αλκοόλ, αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα, προκαλεί βλάβες των νεύρων και επηρεάζει τα στυτικά αντανακλαστικά. Το πρόβλημα της χρήσης αλκοόλ σπανίως συνειδητοποιείται από τους συστηματικούς πότες, αλλά και από το περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με μελέτες το 10% περίπου του πληθυσμού είναι προβληματικοί πότες, χωρίς να αναγνωρίζεται, φαινόμενο προοδευτικώς επιδεινούμενο. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ, καλό είναι να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο ποτήρια τη φορά, χαμηλής, σχετικώς περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί.

Αδυναμία πλήρωσης και αποθήκευσης επαρκούς ποσότητας αίματος στα αγγεία του γεννητικού συστήματος. Είναι η πιο συχνή οργανική αιτία. Εδώ συγκαταλέγονται, νοσήματα και καταστάσεις, ο ανεπαρκής εντοπισμός και θεραπεία των οποίων προάγουν την αθηρωμάτωση όπως η άνοδος της χοληστερόλης (χοληστερίνης) του αίματος, η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένες παθολογικές αιματολογικές διαταραχές, η άνοδος του σακχάρου του αίματος (ζάχαρο).

Τα νοσήματα αυτά τις περισσότερες φορές είναι σιωπηλά, δεν έχουν δηλαδή συμπτώματα, δρουν ύπουλα σε βάθος χρόνου, σήμερα όμως εντοπίζονται πρώιμα με την προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Δρουν συνεργικά με το κάπνισμα. Αυτό σημαίνει ότι η τοξική επίδραση των νοσημάτων αυτών στα αγγεία του γεννητικού συστήματος είναι αυξημένη στους καπνιστές. Οι παθήσεις και οι διαταραχές αυτές είναι εξαιρετικά διαδεδομένες, σήμερα όμως υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Σπανιότερα, ορισμένα φάρμακα, τοπικά τραύματα και άλλες παθήσεις διαταράσσουν την ομαλή αιμάτωση της γεννητικής περιοχής.

Διαταραχές εκσπερμάτισης. Ορισμένα οργανικά νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές αμιγώς στην λειτουργία και την ποσότητα της εκσπερμάτισης, όπως τοπικές αλλοιώσεις στον αυχένα της ουροδόχου κύστης και ορισμένα προστατικά σύνδρομα.

Ορισμένα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, προκαλούν συχνά διαταραχές, σε περισσότερους από έναν από τους μηχανισμούς που προαναφέρθηκαν.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιπροσθέτως όλοι οι άνδρες:

  • Η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει συνήθως ψυχολογικά αίτια όταν η λίμπιντο και οι στύσεις βαίνουν καλώς και παρατηρείται συχνά σε αγχώδη άτομα.
  • Όταν οι αυτόματες στύσεις κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι νυχτερινές στύσεις, η στύση και η εκσπερμάτιση σε πιθανή αυτοϊκανοποίηση είναι ομαλές, η πιθανότητα οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας είναι ελάχιστη.
  • Σήμερα η επιστήμη της Ιατρικής έχει στην φαρέτρα της αποτελεσματικές εξετάσεις διερεύνησης της οργανικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της διαταραχής. Είναι σημαντική όμως η πρώιμη παρέμβαση.
  • Η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιεί σήμερα φάρμακα που βασίζονται σε βότανα και διατροφικές θεραπείες που εφαρμόζονται συμπληρωματικά με χημικά φάρμακα ή εναλλακτικά σε ασθενείς που παρουσιάζουν δυσανεξία στα χημικά φάρμακα ή δεν θέλουν να υποστούν απώτερες παρενέργειες χημικών φαρμάκων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης