Κυβερνοεπίθεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS)

Σε πλήρη αποδιοργάνωση βρίσκεται το εθνικό σύστημα Υγείας της Βρετανίας, καθώς αποτέλεσε έναν από τους στόχους της παγκόσμιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο που συντελείται τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, οι χάκερς χρησιμοποιούν ιό που κρυπτογραφεί αρχεία υπολογιστών και απαιτούν πληρωμή σε bitcoin προκειμένου να τους αποκωδικοποιήσουν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεκάδες νοσοκομεία και ιατρεία αναφέρουν προβλήματα, αλλά η πλήρης κλίμακα των προβλημάτων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι υπηρεσίες που επηρεάστηκαν περιλαμβάνουν αρχειοθέτηση ακτινογραφιών, αποτελέσματα γενικών εξετάσεων, συστήματα τηλεφώνου και αφύπνισης και συστήματα διαχείρισης ασθενών.

Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στο Μίντλαντ και το Λονδίνο αναφέρουν δυσλειτουργίες των υπολογιστών, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις σημαίνει ότι δεν λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές ή υπολογιστές.

Στο νοσοκομείο Lister στο Stevenage, το τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό σύστημα απενεργοποιήθηκε πλήρως σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επίθεση. Ορισμένα νοσοκομεία αποτρέπουν τους ασθενείς να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία ενώ όλες οι μη επείγουσες επεμβάσεις ακυρώνονται.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας στη Βρετανία, δήλωσαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και διέταξαν συνάντηση των αρμόδιων εθνικών φορέων για την αντιμετώπισή του.

Οι ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις και οι ισπανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι ακόμα δύο θύματα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Δείτε επίσης