14 μέρες φυσικής αδράνειας αρκούν για να μειωθεί η μυϊκή μάζα

Μόλις δύο εβδομάδες σωματικής αδράνειας αρκούν για να μειωθεί η μυική μάζα και να αυξηθεί το λίπος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας από ερευνητές από το University of Liverpool της Βρετανίας.

Να σημειωθεί ότι η σύσταση για τους ενήλικες είναι 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Στην εποχή μας, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για την αποφυγή διαφόρων νόσων και θεωρείται ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν καθιστική ζωή για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η άσκηση θα πρέπει να είναι μέρος της ημέρας όπως το βούρτσισμα των δοντιών, λένε οι ειδικοί.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Dan Cuthbertson δήλωσε: “Σε μια ομάδα σωματικά ενεργών, νεαρών ατόμων που πληρούσαν τις συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες για σωματική δραστηριότητα, 14 ημέρες καθιστικής ζωής είχαν ως αποτέλεσμα μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις στη φυσική κατάσταση που συνοδεύτηκαν από μειώσεις στη μυική μάζα και αυξήσεις του σωματικού λίπους”.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τι συμβαίνει στο σώμα μετά από 14 ημέρες σωματικής αδράνειας, σε 28 υγιείς, σωματικά δραστήριους (έκαναν κατά μέσο όρο 10.000 βήματα ημερησίως) ανθρώπους, ηλικίας, κατά μέσο όρο, 25 ετών, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 25.

Όλοι οι εθελοντές φόρεσαν συσκευή καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις που περιελάμβαναν, λιπομέτρηση, μέτρηση της μυϊκής  μάζας, εκτίμηση της μιτοχονδριακή λειτουργία και της φυσικής τους κατάστασης.

Οι έλεγχοι έγιναν στην αρχή της μελέτης και μετά από 14 ημέρες αδράνειας, και πιο συγκεκριμένα μείωση της κίνησης κατά 80% ημερησίως. Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες τηρούσαν και διατροφικό ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, η σωματική δραστηριότητα από κατά μέσο όρο 161 λεπτά την ημέρα μειώθηκε στα 36 λεπτά και ο χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς αυξήθηκε κατά 129 λεπτά. Μετά την περίοδο της σωματικής αδράνειας καταγράφηκαν σημαντικές αλλαγές στη σωματική σύσταση, περιλαμβανομένης της μυϊκής μάζας και της αύξησης του σωματικού λίπους.

Μάλιστα οι αλλαγές στο σωματικό λίπος έτειναν να αφορούν τον κορμό, μια θέση που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνιες παθήσεις. Τα επίπεδα της καρδιοαναπνευστικής κατάστασης έπεσαν σημαντικά και οι συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να τρέξουν με την ένταση που ήθελαν.

Παρατηρήθηκε μείωση στη μυϊκή μάζα κατά μέσο όρο κατά 360 γραμμάρια -η μείωση της μυϊκής μάζας των κάτω άκρων ήταν 210 γραμμάρια.

Η μιτοχονδριακή λειτουργία επίσης μειώθηκε αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.

Στα συμπεράσματα της μελέτης, οι ερευνητές έγραψαν: “Οι παρατηρούμενες αλλαγές μπορούν να συντελέσουν σε χρόνια μεταβολική νόσο και πρόωρη θνησιμότητα. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την σημασία της σωματικής δραστηριότητας και των κινδύνων που κρύβει η καθιστική συμπεριφορά”.

Ο Steven Ward, από τη μη κερδοσκοπική ομάδα UK Active, δήλωσε: “Η σωματική αδράνεια είναι ο σιωπηλός φονιάς της κοινωνίας. Ακόμα και σύντομες περίοδοι καθιστικής ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα νοσήματα”.

Δείτε επίσης