Τα αυξημένο αιμοπετάλια αποτελούν ένδειξη για καρκίνο

Περίπου το 2% των ανθρώπων άνω των 40 ετών έχουν υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων) στο αίμα τους, μια πάθηση που ονομάζεται θρομβοκυττάρωση.

Τώρα, σύμφωνα με μια μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of General Practice, τα αυξημένα αιμοπετάλια αποτελούν ισχυρό δείκτη καρκίνου, ιδίως στους άνδρες, κάτι το οποίο θα πρέπει επειγόντως να διερευνάται, καθώς θα μπορούσε να σώσει ζωές. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συσχέτιση.

Ερευνητές του University of Exeter Medical School ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 38.000 άτομα (30.000 με θρομβοκυττάρωση and 8.000 άτομα με φυσιολογικό αριθμό αιμοπεταλίων). Διαπιστώθηκε ότι το 11,6% των ανδρών και το 6,2% των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών με θρομβοκυττάρωση διαγνώστηκαν με καρκίνο μέσα σε ένα έτος από την πρώτη εξέταση. Τα ποσοστά έφτασαν στο 18% για τους άνδρες και στο 10% για τις γυναίκες αν μια δεύτερη εξέταση αίματος μετά από ένα εξάμηνο κατέγραφε επίσης υψηλά αιμοπετάλια.

Οι δύο συχνότεροι καρκίνοι που διαγνώστηκαν σε άτομα με θρομβοκυττάρωση ήταν ο καρκίνος των πνευμόνων και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Το ένα τρίτο των ασθενών δεν είχαν κανένα σύμπτωμα που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη διάγνωσης καρκίνου. Γι΄ αυτό, οι ερευνητές καλούν τους παθολόγους να εξετάζουν την πιθανότητα καρκίνου όταν βλέπουν απρόσμενα υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν, σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, το 5% των ασθενών με καρκίνο έχει θρομβοκυττάρωση πριν από τη διάγνωση, το ένα τρίτο των ασθενών έχουν τη δυνατότητα να διαγνωστούν τουλάχιστον τρεις μήνες πιο γρήγορα.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόωρη διάγνωση είναι το κλειδί για το αν ένας άνθρωπος θα σωθεί από τον καρκίνο. Η μελέτη μας δείχνει ότι σημαντικοί αριθμοί ανθρώπων θα μπορούσαν να διαγνωστούν έως 3  μήνες νωρίτερα αν η ανίχνευση της θρομβοκυττάρωσης αποτελέσει το έναυσμα για τη διερεύνηση τυχόν καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sarah Bailey.

Δείτε επίσης