Γερμανία: Πρόστιμο στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Νόμος της γερμανικής Βουλής που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2017 καθιστά υποχρεωτική την αναφορά στις Αρχές των γονέων που δεν παρέχουν αποδείξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Υγείας, την αναφορά υποχρεούνται να κάνουν οι υπεύθυνοι των νηπιαγωγείων.

Οι γονείς που αρνούνται να δεχθούν τη σύσταση των παιδιάτρων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 2.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι νόμοι για τους εμβολιασμούς σκληραίνουν σταδιακά στην Ευρώπη, όπου η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έχει οδηγήσει σε έξαρση ασθενειών όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά και η παρωτίτιδα (μαγουλάδες), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προλήψεως & Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

«Κανείς δεν δικαιούται να μένει αδιάφορος όταν πεθαίνουν άνθρωποι από ιλαρά», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέε. «Γι’ αυτό θεσπίζουμε αυστηρότερη νομοθεσία για τους εμβολιασμούς».

Τον Μάιο, η Ιταλία έκανε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς έπειτα από την προειδοποίηση ότι η μείωσή τους οδήγησε σε επιδημία ιλαράς, η οποία εφέτος έχει προσβάλλει περισσότερα από 2.000 άτομα -αριθμός δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2015.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης πολλών πολιτών στα εμβόλια, και το αντιεμβολιακό κίνημα που έχει αναπτυχθεί, έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα δημοσίας Υγείας. Οι ειδικοί λένε ότι ευθύνονται οι αστήρικτες φοβίες για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων αλλά και ορισμένοι γιατροί οι οποίοι από άγνοια και προκαταλήψεις αντιτίθενται στους εμβολιασμούς.

Η στάση αυτή, όμως, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα «ξεχασμένων» ασθενειών με σοβαρότατες επιπλοκές, όπως η ιλαρά που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, εγκεφαλίτιδα ή και απώλεια της ζωής.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αυξημένη κινητοποίηση όσων πιστεύουν στην προστατευτική δράση των εμβολίων. Την περασμένη εβδομάδα, λ.χ., ένα γερμανικό δικαστήριο συμπέρανε ότι ένας πατέρας δικαιούται να απαιτήσει τον εμβολιασμό του παιδιού του, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του παιδιού, κρίνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι προς όφελος και όχι εις βάρος του παιδιού.

Δείτε επίσης