Καρκίνος μαστού: Μόλις μισό ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο

Οι γυναίκες που θέλουν να προστατευθούν από τον καρκίνο του μαστού, καλό είναι να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ, να γυμνάζονται συστηματικά και να αποφύγουν τα περιττά κιλά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του American Institute for Cancer Research και του World Cancer Research Fund.

Το συμπέρασμα ήταν πως ακόμα και μισό ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ οι φυσικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία μειώνουν τις πιθανότητες.

Η ανασκόπηση αξιολόγησε στοιχεία από 119 μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 12 εκατομμύρια γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 260.000 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση που έγινε μετά το 2010.

Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας (περίπου 10 γραμμάρια αλκοόλ) κρασιού, μπύρας ή άλλου ποτού σχετίστηκε με 5% αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού πριν την εμμηνόπαυση και 9% αύξηση μετά την εμμηνόπαυση.

Να σημειωθεί ότι το μέσο ποτό περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.

«Δεν υπάρχει επίπεδο αλκοόλ που να είναι εντελώς ασφαλές όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Anne McTiernan, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ερευνήτρια στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σηάτλ. «Αν μία γυναίκα πίνει, καλό είναι να το κάνει σποραδικά, διατηρώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις ποσότητες που θα καταναλώσει».

Άσκηση, σωματικό βάρος και θηλασμός

Οι επιστήμονες γράφουν επίσης ότι υπάρχουν πλέον ισχυρά δεδομένα ότι η συστηματική γυμναστική δρα προστατευτικά. Μειώνει κατά 17% τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση και κατά 10% μετά την εμμηνόπαυση.

Όσον αφορά το σωματικό βάρος, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αν χάσουν το 10% του αρχικού σωματικού βάρους μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Τέλος, οι μητέρες που θήλασαν τα μωρά τους έχουν μικρότερο κίνδυνο.

«Ο δραστήριος τρόπος ζωής, το φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη τη ζωή και ο περιορισμός του αλκοόλ είναι βήματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει», τόνισε η McTiernan. Πρόσθεσε όμως ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν προστατεύει απόλυτα καθώς ο καρκίνος οφείλεται πολλές φορές στις τυχαίες μεταλλάξεις. «Πολλές γυναίκες που θα κάνουν τα πάντα για να προστατευθούν τελικά θα διαγνωστούν με τη νόσο», είπε. «Αυτό είναι ατυχές, αλλά συμβαίνει».

Σύμφωνα με την ανασκόπηση υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι στην πρόληψη ορισμένων τύπων του καρκίνου του μαστού μπορεί να βοηθήσει μια διατροφή που περιέχει αυξημένη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων (γενικά μια διατροφή με αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου) και τροφών που περιέχουν καροτενοειδή.

Δείτε επίσης