Γ. Μπασκόζος: Διασφάλιση πρόσβασης στα φάρμακα και τα εμβόλια

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένα κλινικά οφέλη και ισχυρά δεδομένα κόστους-αποτελεσματικότητας που βελτιώνουν σημαντικά τα έκβαση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους».

Αυτό ήταν το μήνυμα της παρέμβασης του ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου, στη συζήτηση με θέμα «Αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης και της πρόσβασης στα φάρμακα και εμβόλια», που πραγματοποιήθηκε το πλαίσιο της 70ης Συνάντησης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (70thWHA) στη Γενεύη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι η πρόσβαση σε βασικά, εγγυημένης ποιότητας, προσιτά ιατρικά προϊόντα αποτελεί βασικό ζήτημα για τις σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που υφίστανται οικονομικές πιέσεις όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στο εν λόγω ζήτημα. Όσον αφορά τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, με τη συνεχιζόμενη αύξηση των μη μεταδοτικών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, που απαιτούν μακροχρόνια δαπανηρή θεραπεία με σύγχρονα βιολογικά φάρμακα, η οικονομική επιβάρυνση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Τα ορφανά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, αποτελούν μια ακόμα χαρακτηριστική κατηγορία φαρμάκων που απαιτεί εξειδικευμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τη σπανιότητά τους.

Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν άλλο ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος, αφού πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αποσύρουν προϊόντα λόγω της χαμηλής τιμής τους και των πιθανών ζημιών που θα προκληθούν στην τιμολόγηση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Σύστημα Τιμών Αναφοράς).

Υπάρχουν επίσης προκλήσεις όσον αφορά στην προμήθεια και στη διανομή εμβολίων, πρόσθεσε ο κ. Μπασκόζος. Έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις για σημαντικά εμβόλια σε διεθνές επίπεδο, όπως για το εμβόλιο κοκίτη και για το αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας. Επιπλέον, τα μακροχρόνια προβλήματα στο σύστημα της εθνικής προμήθειας εμβολίων, περιπλέκουν το ζήτημα των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν πρόσφατα.

Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνδυασμό με την εκπόνηση και την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης του ΠΟΥ 2015- 2020, υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος και πρόσθεσε ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην κοινή πρωτοβουλία των χωρών της Νότιας Ευρώπης και άλλων χωρών με στόχο την οικοδόμηση ενός σταθερού δικτύου χωρών με αυξημένη δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης των ασθενών καθώς και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.

Τέλος ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικής και διαφανούς συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο με σκοπό την από κοινού διαπραγμάτευση με φαρμακευτικές εταιρείες, με σκοπό να εξασφαλιστεί: Γνώση και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων. Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων σε πιο προσιτές τιμές για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Κοινές διαπραγματεύσεις τιμών για καινοτόμα φάρμακα.

Δείτε επίσης