Αλαλούμ με την αποζημίωση των σκευασμάτων ειδικής διατροφής

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, να μην ορίζεται υποχρεωτική χονδρική τιμή αποζημίωσης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, αλλά μόνο τιμή αποζημίωσης από τον Οργανισμό, έχει δημιουργήσει «αλαλούμ» στην αγορά, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι φαρμακοποιοί να καλύπτουν από δικά τους χρήματα την οποιαδήποτε διαφορά της τιμής αποζημίωσης που προκύπτει, καθώς με την ίδια απόφαση απαγορεύεται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά της λιανικής τιμής του σκευάσματος, από την τιμή αποζημίωσης που καθόρισε ο ΕΟΠΥΥ.

Τα ποσά αυτά υπολογίζεται ότι κυμαίνονται από 5 έως 20 ευρώ για το κάθε σκεύασμα.

O γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, επισημαίνει:

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται τιμή αποζημίωσης οποιουδήποτε προϊόντος ως υποχρεωτική λιανική τιμή, χωρίς να ορίζεται ταυτόχρονα και υποχρεωτική χονδρική τιμή από την οποία να προκύπτει η τιμή αποζημίωσης που θα περιέχει το νόμιμο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού. Κι αυτό διότι οι προμηθεύτριες εταιρείες ευνοούνται, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους σε όποια τιμή επιθυμούν.

Συνεπώς, εφόσον προκύπτει διαφορά της λιανικής τιμής του σκευάσματος από την τιμή αποζημίωσης που αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να την πληρώνουν, είτε οι ασθενείς (κάτι που απαγορεύεται και ζητούμε να τροποποιηθεί), είτε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί από την τσέπη μας!!!

Μάλιστα, συχνά η τιμή κτήσης των σκευασμάτων αυτών από τους φαρμακοποιούς είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να τα χορηγούμε σε τιμή κάτω του κόστους, κάτι που εκτός από παράλογο είναι και παράτυπο».

Ο κ. Ευγενίδης, τονίζει ότι ο ΦΣΘ ζητεί την άμεση αλλαγή της απόφασης αυτής και προτείνει να καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ και τις χονδρικές τιμές των συγκεκριμένων σκευασμάτων-οι οποίες να είναι δεσμευτικές και για τις προμηθεύτριες εταιρείες-, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Για το ζήτημα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι εκτός πάσης λογικής και περιέχει τον κίνδυνο οι ασφαλισμένοι να μείνουν χωρίς κάλυψη των αναγκών τους.

Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ΠΦΣ, «απαιτείται άμεση διόρθωση αυτής της απόφασης ή με ορισμό και υποχρεωτικής χονδρικής τιμής από την οποία θα προκύπτει η τιμή αποζημίωσης».

Δείτε επίσης