Ο πυρετός στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Ο πυρετός της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωσθεί το παιδί της με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ανέφεραν ερευνητές Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Τρεις ή περισσότεροι πυρετοί μετά από 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης συνδέονται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη προσθέτει υποστήριξη στη θεωρία ότι οι μολυσματικοί παράγοντες που ενεργοποιούν την ανοσολογική απάντηση μιας εγκύου γυναίκας μπορεί να διαταράξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και να οδηγήσουν σε διαταραχές όπως ο αυτισμός. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

«Ο πυρετός φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη σ’ αυτή την περίπτωση», όχι η ίδια η λοίμωξη, δήλωσε η Mady Hornig, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και επικεφαλής της μελέτης. Ο πυρετός μπορεί να αποτελεί μέρος της ανοσοποιητικής αντίδρασης του οργανισμού σε μια λοίμωξη και τα μόρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας μπορεί να διασχίζουν το νευρολογικό σύστημα του μωρού σε κρίσιμη στιγμή, είπε η Hornig.

Η μελέτη έρχεται σε μια εποχή που η θεωρία ότι ορισμένα εμβόλια παιδικής ηλικίας προκαλούν αυτισμό έχει αποκτήσει νέα προσοχή. Ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναντ Τραμπ προήγαγε αυτόν τον μύθο, ενεργοποιώντας ορισμένες ομάδες του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Κάποιοι γονείς λένε ότι τα παιδιά τους εμφάνισαν αυτισμό μετά από εμβολιασμούς. Το χρονοδιάγραμμα όμως πιστεύεται ότι αποτελεί σύμπτωση. Τα συμπτώματα του αυτισμού συνήθως γίνονται σαφή σε ηλικία περίπου 2 ετών, η οποία συμβαίνει να είναι η ηλικία όταν τα παιδιά παίρνουν συγκεκριμένα εμβόλια.

Άλλη έρευνα έχει βρει σύνδεση μεταξύ της ηλικίας του πατέρα κατά τη σύλληψη και της πιθανότητας ενός παιδιού να αναπτύξει αυτισμό.

Κίνδυνος από τον πυρετό

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περίπου 96.000 παιδιά στην  Νορβηγία, από τα οποία τα 583 είχαν εκδηλώσει αυτισμό. Οι μητέρες των 15.700 παιδιών (16%) είχαν εμφανίσει πυρετό κατά την εγκυμοσύνη.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, ο κίνδυνος αυτισμού στους απογόνους ήταν κατά 34% αυξημένος, κατά μέσο όρο, αν η γυναίκα είχε πυρετό οποιαδήποτε στιγμή κατά την εγκυμοσύνη.

Αν η μητέρα είχε τρία ή περισσότερα εμπύρετα επεισόδια μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, τότε ο κίνδυνος αυτισμού στο παιδί αυξανόταν πάνω από 300%.

Η παρακεταμόλη (γνωστή ως ακεταμινοφαίνη στις ΗΠΑ) που λαμβάνεται συνήθως για τη μείωση του πυρετού, δεν είχε σημαντική επίδραση στο ρυθμό της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αν και ο αριθμός των γυναικών που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν το φάρμακο ήταν μικρός.

Η μελέτη είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπίσει μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού, κυρίως λόγω προγεννητικών λοιμώξεων και αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου. Η Hornig είπε ότι πρόσθετη έρευνα για τη φλεγμονή και την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη. “Αυτό που θέλω να μάθω είναι ο μηχανισμός”, είπε. «Θέλω να καταλάβω πώς μπορεί να σχετίζεται αυτή η φλεγμονή» με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Δείτε επίσης