Νόσος Crohn: Πιθανό όφελος από το έλαιο καρύδας και το βούτυρο κακάο

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, και συγκεκριμένα σε έλαιο καρύδας και βούτυρο κακάο, αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Crohn ανακάλυψαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, των ΗΠΑ. Η έρευνα ωστόσο έγινε σε ποντίκια.

Η νόσος του Crohn εντάσσεται στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα, όπως η διάρροια, το εντερικό οίδημα και οι κράμπες. Η πάθηση εντάσσεται στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Αν και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους η αιτία της νόσου είναι προς το παρόν άγνωστη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Digestive Disease Week των ΗΠΑ από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, μια διατροφή με βάση το έλαιο καρύδας και το βούτυρο από κακάο, βελτίωσε την ισορροπία της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου σε ποντίκια που έπασχαν από μια εκδοχή της νόσου Crohn. Η διατροφή αυτή  θα μπορούσε να καταπολεμήσει την επιβλαβή φλεγμονή – μια σημαντική ανακάλυψη για ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn.

Η μελέτη είναι από τις πρώτες που εντοπίζει συγκεκριμένες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με τη νόσο Crohn λόγω διατροφής.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το έλαιο καρύδας θεωρείται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA: American Heart Association) ανθυγιεινό λίπος διότι περιέχει κατά 82% κορεσμένα λιπαρά τα οποία, σε γενικές γραμμές, ανεβάζουν τη χοληστερόλη.

Tο βούτυρο κακάο δεν θεωρείται ανθυγιεινό παρότι περιέχει και αυτό αρκετό κορεσμένο λίπος, πάνω από το 60% του συνολικού λίπους. Κι αυτό διότι στο βούτυρο κακάο αρκετό από το κορεσμένο λίπος είναι στεατικό που ρίχνει τη χοληστερόλη ενώ περιέχεται και αρκετό μονοακόρεστο ολεϊκό που επίσης ρίχνει τη χοληστερόλη -το βούτυρο κακάο περιέχει 26% παλμιτικό, 34% στεατικό και 34% ολεϊκό).

Τα λίπη δεν έχουν το ιδιο αποτέλεσμα σε όλους

Οι ερευνητές τάισαν μια ομάδα ποντικιών με την προαναφερθείσα διατροφή και παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν διαφορετική σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, συγκριτικά με εκείνα που ακολουθούσαν μια συνήθη διατροφή. Ορισμένες από τις μεταβολές στα εντερικά βακτήρια ήταν ορατές στα κόπρανα, ενώ άλλες στο τυφλό έντερο, ένα μέρος του εντέρου που συνήθως φλεγμαίνει στη νόσο Crohn.

Ακόμη και τα ποντίκια που τράφηκαν με χαμηλές συγκεντρώσεις ελαίου καρύδας ή βουτύρου κακάο είχαν λιγότερη φλεγμονή στο λεπτό έντερο.

“Τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα επειδή δείχνουν ότι ένας ασθενής με νόσο Crohn μπορεί να ωφεληθεί αν αλλάξει κάποια πράγματα στη διατροφή του, δηλαδή αν αντικαταστήσει ορισμένα λιπαρά με άλλα, τρώγοντας πάντα λογικές ποσότητες”, ανέφερε ο Alexander Rodriguez-Palacios, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να έχουν ποικίλα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

“Δεν είναι όλα τα λίπη καλά για τους ασθενείς”, προειδοποίησε ο Rodriguez-Palacios. “Τα ποντίκια δείχνουν ότι κάθε άτομο μπορεί να ανταποκριθεί διαφορετικά αλλά η δίαιτα είναι κάτι που ελπίζουμε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον μερικούς ασθενείς χωρίς τις παρενέργειες και τους κινδύνους που έχουν τα φάρμακα. Το θέμα είναι να βρούμε τι είναι αυτό που κάνει ένα λίπος καλό ή κακό για τη νόσο του Crohn”.

Δείτε επίσης