Διεθνής συμφωνία για 16 αντικαρκινικά φάρμακα σε 6 χώρες της Νότιας Αφρικής

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society – ACS) και η Πρωτοβουλία Clinton για την Πρόσβαση σε Υγειονομική Περίθαλψη (Clinton Health Access Initiative – CHAI) ανακοίνωσαν πρόσφατα τη σύναψη πρωτοποριακής συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά (MAA) με την Pfizer Inc., με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης σε 16 ζωτικής σημασίας αντικαρκινικά φάρμακα, μεταξύ άλλων και χημειοθεραπειών σε έξι χώρες της Νότιας Αφρικής.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και την Τανζανία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις σημειώνεται το 44% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην υποσαχάρια Αφρική ετησίως.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα καθοριστούν ανταγωνιστικές τιμές για τα φάρμακα, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις αφρικανικές κυβερνήσεις να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους και, παράλληλα, να βελτιώσουν την ποιότητα των διαθέσιμων θεραπειών. Δύο από τα πολυάριθμα σημαντικά εμπόδια για τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο στην Αφρική είναι, αφενός, η περιορισμένη πρόσβαση στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε ανεπτυγμένες χώρες και, αφετέρου, η αύξηση των παραποιημένων αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία διατίθενται σε υψηλές τιμές.

Οι ασθενείς στην υποσαχάρια Αφρική έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο συγκριτικά με τους ασθενείς στις ΗΠΑ. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ είναι 90%, ενώ στην Ουγκάντα μόλις 46%. Ο καρκίνος ευθύνεται για περισσότερους θανάτους στην περιοχή από ό,τι η ελονοσία ή η φυματίωση. Έως το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι για κάθε τέσσερις θανάτους από HIV/AIDS στην υποσαχάρια Αφρική θα αντιστοιχούν τρεις θάνατοι από καρκίνο.

«Κάθε ασθενής με καρκίνο δικαιούται να έχει πρόσβαση σε θεραπεία, όπου κι αν βρίσκεται. Η συνεργασία μας με εταιρείες, όπως η Pfizer αποτελεί καθοριστικής σημασίας βήμα στην προσπάθεια διασφάλισης ισότιμων όρων για τους ασθενείς με καρκίνο και διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου» δήλωσε ο Gary M. Reedy, CEO της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

«Ο καρκίνος έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στην υποσαχάρια Αφρική. Πάγια δέσμευσή μας είναι να εργαζόμαστε από κοινού με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση αυτής της εντεινόμενης απειλής για την υγεία», δήλωσε ο Richard Blackburn, Global President, Europe, Africa, Middle East, and Biosimilars της Pfizer Essential Health.

Για την ανάπτυξη και διατήρηση του μοντέλου δυναμικής τιμολόγησης βάσει όγκου που ανακοινώθηκε σήμερα, η ACS και το CHAI συνεργάζονται με το IBM Health Corps, ένα πρόγραμμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή του ChemoQuant, ενός λογισμικού πρόβλεψης αναγκών χημειοθεραπείας, που επιτρέπει στις χώρες να ποσοτικοποιούν τις ανάγκες τους σε αντικαρκινικά φάρμακα και, παράλληλα, βοηθά στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των προμηθειών.

Το λογισμικό έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Ουγκάντα, ενώ έως το τέλος του έτους πέντε ακόμη χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Δείτε επίσης