Πιο καθιστική ζωή κάνουν οι μεσήλικες άνδρες από τους συνταξιούχους

Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας διότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και ενδεχομένως άνοιας.

Ωστόσο οι άνδρες που εργάζονται αναφέρουν πως βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθισμένοι (τις εργάσιμες μέρες), σε σύγκριση με τους άνδρες ηλικίας 75 ετών και άνω. Αυτό βρήκε μια μελέτη που έγινε στη Σκωτία από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sports Sciences.

Η διαπίστωση αυτή προκαλεί εκ πρώτης όψεως έκπληξη αλλά έχει τη λογική της: οι περισσότερες ανδρικές δουλειές σήμερα είναι γραφείου, άρα καθιστικές, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουν.

Βέβαια, τα Σαββατοκύριακα, αυτό αντιστρέφεται, υποδηλώνοντας ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους γραφείου προσπαθούν να αντισταθμίσουν την καθιστική εβδομάδα εργασίας τους.

Το περίεργο ωστόσο είναι ότι και οι μη εργαζόμενοι άνδρες ηλικίας 45-54 ετών ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο σωματικά ενεργοί από τους συνταξιούχους σε αυτή τη μελέτη.

Αντίθετα, οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο δραστήριες καθώς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή από τις ηλικιωμένες -αυτό κυρίως αποδίδεται στις δουλειές του σπιτιού.

Τι βρήκε η μελέτη

Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 14.367 άτομα από τη Σκωτία που ανέφεραν πόσες ώρες κάνουν καθιστική ζωή ημερησίως, τόσο στις εργάσιμες ημέρες όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Για τις εργάσιμες ημέρες βρέθηκαν τα εξής:

  • Για όλους τους ενήλικες που εργάζονταν, ο συνολικός αναφερόμενος καθιστικός χρόνος ήταν περισσότερος από αυτόν που ανέφεραν τα άτομα ηλικίας 75 και άνω.
  • Για τους εργαζόμενους άνδρες, η μεγαλύτερη διαφορά ήταν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών, που έκαναν περισσότερο καθιστική ζωή κατά 84 λεπτά την ημέρα από τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.
  • Για όλους τους άνδρες, μόνο η ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών ανέφερε λιγότερο καθιστική ζωή από τους συνταξιούχους.
  • Για όλους τους άνδρες, η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45-54 ετών ανέφερε ελαφρώς περισσότερο (24 λεπτά την ημέρα) καθιστική ζωή σε σχέση με τους συνταξιούχους.
  • Για όλες τις γυναίκες, η ηλικιακή ομάδα των 75 ετών και άνω ανέφερε περισσότερη καθιστική ζωή από ό, τι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 16-75 ετών.
  • Για τους άνδρες που δεν εργάζονταν, οι περισσότερες ομάδες ηλικιών ανέφεραν λιγότερο καθιστική ζωή από ό, τι οι ηλικίες 75 ετών και άνω – εξαίρεση ήταν τα άτομα ηλικίας 45-54 ετών.
  • Για τις γυναίκες που δεν εργάζονταν, όλες οι ηλικιακές ομάδες ανέφεραν λιγότερη καθιστική ζωή από ό, τι οι ηλικίες 75 ετών και άνω.

Για τα Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκε ότι:

Τα άτομα ηλικίας 25-54 ετών ανέφεραν λιγότερη καθιστική ζωή κατά περίπου 2 ώρες ημερησίως, σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Οι συγγραφείς είπαν ότι η μελέτη αυτή “προκαλεί” τη συμβατική αντίληψη ότι οι ηλικιωμένοι -στη Σκωτία τουλάχιστον- έχουν τα υψηλότερα επίπεδα καθιστικού χρόνου.

Δείτε επίσης