Αιτία ανδρικής υπογονιμότητας ο θόρυβος στη διάρκεια του ύπνου

Η μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και να προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Pollution.

Προηγούμενες μελέτες σε γυναίκες είχαν βρει ότι ο θόρυβος στη διάρκεια του ύπνου συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ με επικεφαλής τους Kyoung-Bok Min και Jin-Young Min, εξέτασαν δεδομένα για την υγεία 206.492 ανδρών, ηλικίας 20- 59 ετών, ενώ υπολόγισαν τον θόρυβο στο υπνοδωμάτιό τους με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους και πληροφορίες από ένα εθνικό σύστημα ήχων.

Κατά τη διάρκεια μιας οκταετίας, σχεδόν οι 3.300 από αυτούς διαγνώσθηκαν με μειωμένη γονιμότητα.

Αφού οι επιστήμονες υπολόγισαν διάφορους παράγοντες κινδύνου για υπογονιμότητα (π.χ. ηλικία, εισόδημα, καπνιστικές συνήθειες και παχυσαρκία), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε ήχους έντασης 55 ντεσιμπέλ (db) και άνω στη διάρκεια του ύπνου, συνδεόταν με 14% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπογονιμότητα.

Στα 55 db υπολογίζεται ο ήχος που εκπέμπει ένα μέσο κλιματιστικό μηχάνημα ή αυτός στους δρόμους μιας ημιαστικής περιοχής.

«Κάθε παράγοντας στρες μπορεί να συμβάλλει στην υπογονιμότητα και ο συνεχής θόρυβος στο υπνοδωμάτιο είναι ένας παράγοντας που διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο», σχολίασε ο James Nodler, ειδικός στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και στην εξωσωματική γονιμοποίηση στο Houston Methodist Hospital, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Και πρόσθεσε: “Είναι ουσιαστικά ένα προστατευτικό χαρακτηριστικό – εάν βρισκόμαστε κάτω από έντονο στρες, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αναπαραγωγή”.

Ο θόρυβος μπορεί να διαταράσσει την έκκριση μιας ορμόνης στον εγκέφαλο που λέγεται GnRH (γοναδοεκλυτίνη) και είναι απαραίτητη για την σύνθεση των ορμονών της γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. “Αυτό είναι βιολογικά εύλογο για μένα”, δήλωσε ο Nodler. “Εάν διαταράξετε την ορμόνη GnRH, χαλάει η ισορροπία της γονιμότητας, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες”.

Η Jennifer Kawwass, μια ειδική στη γονιμότητα στις ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η νέα έρευνα δεν βρήκε σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ θορύβου και ανδρικής υπογονιμότητας. “Είναι πιθανό η υπερβολική έκθεση σε υψηλά ντεσιμπέλ να σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με την επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος, αλλά η μελέτη δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι η παρατεταμένη έκθεση στο θόρυβο προκαλεί στειρότητα”, δήλωσε η Kawwass, γιατρός αναπαραγωγής στο Emory Reproductive Centre της Ατλάντα.

Δείτε επίσης