Βιταμίνη D: Οι μορφές D2 και D3 δεν είναι ισοδύναμες

Η βιταμίνη D υπάρχει στις τροφές, συνήθως με τη μορφή D2 (εργοκαλσιφερόλη) αλλά σε λίγα τρόφιμα. Παράγεται επίσης στο δέρμα από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (μορφή D3 ή χοληκαλσιφερόλη).

Η βιταµίνη D2 είναι ο τύπος που προστίθεται συχνότερα στις τροφές και τα διατροφικά συµπληρώµατα. Oι κρόκοι αυγών και τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μικρές ποσότητες D3 (αλλά και D2). Τα μανιτάρια είναι πλούσια στη βιταμίνη αλλά περιέχουν τη μορφή D2.

Οι δύο μορφές της βιταμίνης D, θεωρούνταν μέχρι σήμερα ισοδύναμες διότι μετατρέπονται τελικά στους νεφρούς στο μόριο που ονομάζεται 25(OH)D και κυκλοφορεί στο αίμα δρώντας ως ορµόνη. Αλλά μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Σάρεΐ βρήκε ότι η μορφή D3 έχει αρκετά μεγαλύτερη επίδραση από τη μορφή D2. 

Η βιταμίνη D είναι κυρίως γνωστή για τη σπουδαιότητά στο µεταβολισµό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου, εξασφαλίζοντας έτσι την υγεία του σκελετού. Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Πιο σημαντική η χοληκαλσιφερόλη

Oι ερευνητές παρακολούθησαν 335 γυναίκες, ηλικίας 20-64 ετών, τις οποίες χώρισαν σε πέντε ομάδες:

  • η πρώτη ομάδα έλαβε βιταμίνη D2 σε μπισκότο,
  • η δεύτερη λάμβανε βιταμίνη D2 σε χυμό,
  • η τρίτη λάμβανε βιταμίνη D3 σε μπισκότο,
  • η τέταρτη έλαβε βιταμίνη D3 σε χυμό,
  • η πέμπτη έλαβε απλώς ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

Η δοσολογία ήταν 15 μg βιταμίνης για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα του μορίου 25(OH)D στο αίμα των γυναικών. Οι μετρήσεις έγιναν δύο φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης, στο τέλος της 6ης εβδομάδας και στο τέλος της 12ης εβδομάδας. Η μελέτη έγινε στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε η έκθεση στον ήλιο να μην επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D3 αύξησε σε διπλάσιο βαθμό τα επίπεδα της τελικής μορφής της βιταμίνης D στο αίμα των γυναικών σε σύγκριση με τη μορφή D2.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έλαβαν την D3 σε μπισκότο παρουσίασαν 74% αύξηση, ενώ όσες έλαβαν τη βιταμίνη σε χυμό η αύξηση ήταν ίδια, 75%.

Οι γυναίκες που έλαβαν βιταμίνη D2 σε μπισκότο και σε χυμό πορτοκαλιού παρουσίασαν αύξηση μόνο 33% και 34% αντίστοιχα.

Το εικονικό φάρμακο οδήγησε σε πτώση 25% των επιπέδων της βιταμίνης.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη D3 είναι δύο φορές πιο αποτελεσματική από την D2 στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα, γεγονός που αλλάζει τις τρέχουσες σκέψεις για τους δύο τύπους βιταμίνης D”, ανέφερε η Laura Tripkovic, επικεφαλής της μελέτης. “Όσοι καταναλώνουν D3 μέσω ψαριών, αυγών ή συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη D3 έχουν διπλάσια πιθανότητα να αυξήσουν την ποσότητα της βιταμίνης D από ό, τι όταν καταναλώνουν πλούσια σε βιταμίνη D2 τρόφιμα όπως μανιτάρια, ή συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D2”.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού τόσο στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής όσο και σε αυτόν των ενισχυμένων προϊόντων, καθώς η D2 είναι αυτή που προστίθεται συχνότερα στις τροφές (π.χ. στα δημητριακά, στο χυμό πορτοκάλι κλπ).

Επίσης η μελέτη αυτή θα βοηθήσει, λογικά, στο πρόβλημα που υπάρχει με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε πολλούς πληθυσμούς.

Δείτε επίσης