Οι φθαλάτες σχετίζονται με φλεγμονή και καρδιαγγειακά νοσήματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας και Υγείας της Νοτίου Αυστραλίας, μελέτησαν την σχέση ανάμεσα σε χρόνιες παθήσεις στους άνδρες και των συγκεντρώσεων των φθαλικών ενώσεων. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, την υπέρταση και με δείκτες χρόνιας φλεγμονής. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Research.

Οι φθαλάτες είναι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, παιχνίδια, ιατρικές συσκευές και φάρμακα. Προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και υπάρχουν σε πολλά καλλυντικά, λακ, αποσμητικά, αρώματα, ζελέ μαλλιών, σαπούνια, σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, προϊόντα τεχνικού μαυρίσματος εντομοκτόνα κλπ. Οι φθαλάτες βρίσκονται σε πολλά πλαστικά γιατί τα μαλακώνουν. Υπάρχουν ακόμα και το επικάλυμμα φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Το θέμα με τις φθαλάτες είναι ότι απελευθερώνονται εύκολα από τα πλαστικά στα οποία βρίσκονται και ιδιαίτερα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Όταν τα χημικά αυτά μπουν στην κυκλοφορία του αίματος πηγαίνουν στους διάφορους ιστούς, και από εκεί διαταράσσουν το ανθρώπινο ορμονικό σύστημα.

Σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής

Σε δείγμα 1.504 ανδρών ηλικίας 39-84 ετών που ελέγχθηκαν, οι φθαλικές ενώσεις βρέθηκαν στα ούρα του 99,6% όσων ήταν 35 ετών και άνω.

«Η συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και της υπέρτασης ήταν αυξημένη στους άνδρες με υψηλά επίπεδα φθαλατών στον οργανισμό τους. Ενδείξεις χαμηλού βαθμού φλεγμονής παρατηρήθηκαν σε άνδρες της Αυστραλίας που ζούσαν σε αστικά κέντρα. Τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα hs-CRP, IL-6 και TNF-α. Αν και προς το παρόν δεν κατανοούμε τους ακριβείς λόγους που οι φθαλάτες σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νοσηρότητα, ξέρουμε πως αυτές οι χημικές αυτές ουσίες έχουν επίπτωση στο ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου το οποίο και ελέγχει την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και το μεταβολισμό. Εκτός από τις χρόνιες παθήσεις, οι φθαλικές ενώσεις σχετίζονται επίσης με αυξημένα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών βιοδεικτών στο σώμα», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Zumin Shi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά προτιμώντας τα κατεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα ή τα φαστ φουντ, έχουν υψηλότερα επίπεδα φθαλατών στα ούρα τους. Στις γυναίκες έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση.

«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ το 82% των ανδρών που ελέγξαμε ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καταστάσεις που είναι γνωστό ότι προδιαθέτουν στην εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων, συνεκτιμήσαμε και αυτή την παράμετρο αλλά ο συσχετισμός μεταξύ υψηλών φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό και τη νοσηρότητα δεν άλλαξε», πρόσθεσε ο Zumin Shi.

Δείτε επίσης