Τα αμύγδαλα μειώνουν το ουρικό οξύ

Τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν το ουρικό οξύ στο αίμα βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal από Πακιστανούς ερευνητές του Aga Khan University.

Το σώμα παράγει ουρικό οξύ όταν μεταβολίζει ουσίες στις τροφές που ονομάζονται πουρίνες. Κανονικά, το σώμα είναι σε θέση να επεξεργάζεται αποτελεσματικά και να αποβάλλει το ουρικό οξύ στα ούρα αλλά μερικές φορές οι νεφροί δεν μπορούν να απαλλαγούν από αρκετό ουρικό οξύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική συγκέντρωση  του ουρικού οξέος στο αίμα, την υπερουριχαιμία. Ένας άλλος παράγοντας υπερουριχαιμίας είναι το να τρώει κανείς τροφές πλούσιες σε πουρίνες ή τροφές που εμποδίζουν την αποβολή του.

Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να οδηγήσουν σε ουρική αρθρίτιδα, μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προκαλείται από αποθέσεις κρύσταλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, κάτι που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία και οίδημα.

Η μελέτη εξέταση την επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στα επίπεδα το ουρικού οξέος σε 150 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με τρεις ομάδες, στις οποίες εντάχθηκαν 50 άτομα σε κάθε μία:

  • Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν πακιστανικά αμύγδαλα.
  • Στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν αμερικανικά αμύγδαλα.
  • Η τρίτη ομάδα χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης, χωρίς να τρώει αμύγδαλα.

Η ποσότητα των αμυγδάλων ήταν 10 γραμμάρια την ημέρα για 12 εβδομάδες και οι οδηγίες ήταν να καταναλώνονται πριν από το πρωινό. Οι ασθενείς προσλήφθηκαν από τις Καρδιολογικές Κλινικές ου Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aga Khan. Δύο εξετάσεις προγραμματίστηκαν την έκτη εβδομάδα και την 12η εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι την έκτη εβδομάδα, οι συγκεντρώσεις του ουρικού οξέος ήταν χαμηλότερες κατά 13% στην ομάδα που κατανάλωνε πακιστανικά αμύγδαλα και 16% στην ομάδα που κατανάλωνε αμερικανικά αμύγδαλα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Την 12η εβδομάδα οι συγκεντρώσεις ήταν χαμηλότερες κατά 14% και 18%.

Η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση καθώς και το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων παρέμειναν σχετικά σταθερά μεταξύ όλων των ομάδων.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τα αμύγδαλα (10 γραμμάρια την ημέρα), που καταναλώνονται πριν από το πρωινό, μειώνουν το ουρικό οξύ στο αίμα σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η πρόληψη της υπερουριχαιμίας μπορεί να προσφέρει προστασία από τη νεφρική και αγγειακή βλάβη και τα αμύγδαλα μπορούν να προσφέρουν όφελος στην υγεία.

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη για τη σχέση αμυγδάλων και ουρικού οξέος σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι ακριβείς μηχανισμοί της επίδρασης των αμυγδάλων στο ουρικό οξύ είναι άγνωστοι. Νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να εξακριβωθούν οι αιτίες της θετικής επίδρασης.

Να σημειωθεί ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε L-αργινίνη, η οποία είναι πρόδρομος του μονοξειδίου του αζώτου, μια ουσίας που βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη μεριά το αυξημένο ουρικό οξύ σε νέες ηλικίες αποτελεί προγνωστικό παράγοντα υπέρτασης αργότερα.

Να σημειωθεί ότι γενικότερα οι ξηροί καρποί περιέχουν λίγες πουρίνες και έτσι προτείνεται η περίληψή τους σε μια διατρφή που έχει στόχο να μειώσει το ουρικό οξύ.

Πηγή: Almond supplementation reduces serum uric acid in coronary artery disease patients: a randomized controlled trial.

Δείτε επίσης