Λίγα λεπτά άρση βαρών την ημέρα δυναμώνουν τα οστά στις γυναίκες

Η σωματική αδράνεια είναι παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη οστεοπόρωσης, αλλά δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για την ακριβή σχέση της σωματικής δραστηριότητας και του είδους της με την υγεία των οστών, με αποτέλεσμα αυτή η σχέση να είναι ελάχιστα κατανοητή.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές των πανεπιστημίων Exeter και Leicester, δίνει νέα στοιχεία για τη σχέση της άσκησης και των οστών στις γυναίκες. Λίγα λεπτά έντονη άσκηση την ημέρα σχετίζονται με πιο δυνατά οστά των γυναικών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK Biobank και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έκαναν κατά μέσο όρο 1-2 λεπτά υψηλής έντασης άρση βαρών την ημέρα είχαν 4% καλύτερη οστική υγεία από τις γυναίκες που γυμνάζονταν λιγότερο από 1 λεπτό. Οι γυναίκες που αθλούνταν πάνω από 2 λεπτά την ημέρα είχαν κατά 6% καλύτερη οστική υγεία.

Το δείγμα περιελάμβανε πάνω από 2.500 γυναίκες και οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους σε σχέση με την οστική τους υγεία, όπως αυτή μετρήθηκε με υπερήχους στο οστό της φτέρνας.

Απαιτείται ωστόσο περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστεί η αιτία και το αποτέλεσμα μεταξύ της άρσης βαρών και της οστικής μάζας, καθώς η μελέτη κατάγραψε απλώς μια στατιστική συσχέτιση.

“Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν η σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης οδήγησε σε καλύτερη υγεία των οστών ή αν τα άτομα με καλύτερη οστική υγεία ασκούνται περισσότερο”, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Victoria Stiles, από το Πανεπιστήμιο στο Exeter.

Η Stiles ανέφερε ότι είναι επίσης πιθανό 1-2 λεπτά τρέξιμο την ημέρα να κάνουν εξίσου καλό στην υγεία των οστών με την άρση βαρών για 1-2 λεπτά.

«Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν είναι καλύτερο να κάνουμε μικρά διαστήματα έντονης γυμναστικής σε διάφορα διαστήματα της ημέρας ή να αθλούμαστε μια συγκεκριμένη ώρα μια ή δυο φορές την εβδομάδα, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην υψηλής έντασης γυμναστική με βάρη και την καλύτερη οστική υγεία στις γυναίκες», πρόσθεσε η Stiles.

Η ειδικός προτείνει σε όλους να προσθέσουν μερικά λεπτά τρεξίματος ή άλλης μορφής έντονη άσκηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα, διότι η καλή οστική υγεία έχει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η πρόληψη της οστεοπόρωσης και η μείωση του κινδύνου οστικών καταγμάτων στην τρίτη ηλικία.

“Η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης της Βρετανίας συνιστά περπάτημα κάθε μέρα”, είπε η Stiles. “Περαιτέρω, θα πρότεινα να προσθέσουμε λίγο τρέξιμο μέσα στη βόλτα μας, όπως όταν τρέχουμε για να προλάβουμε το λεωφορείο”.

Δείτε επίσης