Τα εμβόλια στη μάχη κατά των ανθεκτικών μικροβίων

Σταματούν τις λοιμώξεις πριν ξεκινήσουν Ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά των ανθεκτικών μικροβίων (superbugs), είναι τα εμβόλια ισχυρίζονται επιστήμονες και ερευνητές, ωστόσο στο σύνολο της η διεθνής επιστημονική κοινότητα το έχει παραμελήσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκριτου περιοδικού Nature.

Για το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αρμοδίων αρχών, με πρωτοβουλία της GSK (GlaxoSmithKline) στο Wavre, στις 6-7 Ιουλίου 2017.

“Τα εμβόλια πρέπει να αποτελούν μέρος της γενικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής”, δήλωσε ο Rino Rappuoli, επικεφαλής στο τμήμα εμβολίων της GSK, ο οποίος διοργάνωσε τη συγκέντρωση.

Ορισμένοι παγκόσμιοι χρηματοδότες φάνηκαν να πείθονται από το επιχείρημα: η Anita Zaidi, διευθυντήρια προγράμματος στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι το Ίδρυμα αποφάσισε να κάνει τα εμβόλια τη βασική στρατηγική για την AMR.

Αναζητά καθοδήγηση σχετικά με τις προτεραιότητες, πρόσθεσε.Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών, μέχρι στιγμής όμως, με πολύ φτωχά αποτελέσματα, σημείωσε η Helen Steel, αντιπρόεδρος για την έρευνα των λοιμωδών νοσημάτων της GSK.

Η Steel δήλωσε ότι έχει εξετάσει 200 ξεχωριστά προγράμματα από διάφορες φαρμακευτικές, που είχαν στόχο να βρουν νέα φάρμακα, καμία όμως δεν έχει καταφέρει ως τώρα να παράξει νέο αντιβιοτικό. Ενώ η έρευνα για νέα αντιβιοτικά συνεχίζεται, αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει τη σημασία των εμβολίων στη μάχη κατά των μικροβίων.

Με τη μείωση των ασθενειών, επιβραδύνεται η αύξηση των ανθεκτικών σε φάρμακα παθογόνων, επειδή τα μικρόβια έχουν λιγότερες ευκαιρίες να πολλαπλασιάζονται και να εξελίσσονται. Επίσης τα εμβόλια κατά ασθενειών, όπως η γρίπη, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της κατάχρησης των αντιβιοτικών.

Πολλά αντιβιοτικά συνταγογραφούνται για τη θεραπεία ευκαιριακών βακτηριακών λοιμώξεων που εμφανίζονται σε άτομα που εξασθενούν από τη γρίπη – και ένα εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των λοιμώξεων.

Ο Nicolas Van de Velde, διευθυντής στο τομέα των οικονομικών της Υγείας της GSK, μίλησε για μια αδημοσίευτη έρευνα 2011-14 σε παιδιά που εμβολιάστηκαν με ένα από τα εμβόλια κατά της γρίπης της εταιρείας στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των αντιβιοτικών κατά του ιού της γρίπης σε σχέση με άλλες λοιμώξεις μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Δείτε επίσης