Χειρότερη η οδοντική υγεία λόγω της οικονομικής κρίσης

Οι δραστικές αρνητικές επιπτώσεις στις συμπεριφορές της οδοντικής υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας, που είχε η οικονομική κατάρρευση επιβεβαιώνεται από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Tο 60% σχεδόν των παιδιών ηλικίας 5 ετών παρουσιάζουν τερηδόνα, ποσοστό που στους εφήβους ανέρχεται στο 84%. Επιπλέον, το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχει καλύψει προσθετικές ανάγκες των δοντιών τους.

«Οι Έλληνες δεν παρουσιάζουν στην παρούσα φάση ικανοποιητική οδοντιατρική συμπεριφορά και αυτό αποδίδεται στην αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στο κόστος. Δεδομένου ότι η έξοδος από την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν ορατή, κρίνονται απαραίτητες οι άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του στόματος», επισημαίνει o χειρουργός οδοντίατρος Βασίλης Ψυχογυιός.

Σύμφωνα με τον κ. Ψυχογυιό η πρόληψη συνίσταται στην εφαρμογή πρακτικών που αποσκοπούν στην καλή φροντίδα των δοντιών. Περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα, δύο φορές την ημέρα και εφαρμογή νήματος, καθώς και συχνούς ελέγχους, αφαίρεση χρωστικών και καθαρισμούς από τον οδοντίατρο κάθε 4 έως 6 μήνες, αναλόγως των υφιστάμενων οδοντιατρικών προβλημάτων.

Όταν, όμως, η πρόληψη δεν γίνεται σωστά, τότε στα ούλα δημιουργούνται φλεγμονές, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή ακόμη χειρότερα απώλεια οστού με πιθανή την απώλεια δοντιών. Στα δόντια εμφανίζεται τερηδόνα, οπότε το σφράγισμά τους είναι αναπόφευκτο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη είναι η απονεύρωση, η τοποθέτηση στεφάνης ακόμη και η εξαγωγή.

Δείτε επίσης