Η έλλειψη ασβεστίου πυροδοτεί την παραγωγή χοληστερόλης στα κύτταρα

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για τα οστά και τα δόντια μας. Τώρα Καναδοί ερευνητές από το University of Alberta και το McGill University βρήκαν ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στην παραγωγή της χοληστερόλης μέσα στα κύτταρα. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους στην θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας.

Η γενική πεποίθηση μέχρι σήμερα ήταν ότι παραγωγή της χοληστερόλης ελεγχόταν από μόνη της εντός των κυττάρων. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και το ασβέστιο παίζει ρόλο σ’ αυτή τη τη λειτουργία, τουλάχιστον στα ποντίκια και τα σκουλήκια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν αυτή τη μελέτη για να λύσουν μια απορία που τους δημιουργήθηκε όταν ερευνούσαν το ρόλο μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει το ασβέστιο και ονομάζεται καλρετικουλίνη (calreticulin). Παρατήρησαν μια ακραία αύξηση της συγκέντρωσης της χοληστερόλης στο αίμα των ποντικιών όταν δεν υπήρχε αυτή η πρωτεΐνη – τα κύτταρα που τους λείπει η καλρετικουλίνη έχουν μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης ασβεστίου.

Για να εξηγήσουν την αύξηση της χοληστερόλης, ο καθηγητής Marek Michalak από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα μαζί με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Wen-An Wang (Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα) και τον Luis Agellon (από το Πανεπιστήμιο McGill) συνεργάστηκαν με τον γενετιστή Joohong Ahnn (Πανεπιστήμιο Hanyang, Κορέα) και βρήκαν ότι υπάρχει μια φυσιολογική σύνδεση μεταξύ ασβεστίου και παραγωγής χοληστερόλης στα τρωκτικά και σε νηματώδεις σκώληκες (C. elegans).

O ρόλος του ασβεστίου

«Υπάρχει ένας μηχανισμός εντός του κυττάρου που αισθάνεται αν υπάρχει αρκετή χοληστερόλη ώστε να ενεργοποιήσει την παραγωγή της. Παρατηρήσαμε ότι η έλλειψη ασβετίου (Ca2+) μπορεί να “κρύψει” την χοληστερόλη από αυτόν τον μηχανισμό. Αν δεν έχουμε αρκετό ασβέστιο στον οργανισμό μας, ο μηχανισμός αυτός “πιστεύει” ότι δεν υπάρχει χοληστερόλη και αρχίζει να παράγει περισσότερη, ακόμα και όταν υπάρχει επάρκεια», ανέφερε ο ο καθηγητής Michalak.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρδιακής νόσου ανέφερε ο Luis Agellon, καθηγητής στο McGill’s School of Human Nutrition. Και πρόσθεσε: «H γενική πεποίθηση είναι ότι η χοληστερόλη ελέγχει από μόνη της την σύνθεσή της εντός των κυττάρων. Αλλά εμείς ανακαλύψαμε ότι, το ασβέστιο ελέγχει τη λειτουργία αυτή. Ο συσχετισμός αυτός ίσως ανοίγει μια νέα πόρτα για την ανακάλυψη τρόπων ελέγχου του μεταβολισμού της χοληστερόλης».

Οι ερευνητές θεωρούν το εύρημά τους ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης διαφορετικών προσεγγίσεων στο μέλλον για τη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη. Θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες γι’ αυτό το θέμα.

Δείτε επίσης