Τα αμύγδαλα αυξάνουν την HDL χοληστερόλη

Η κατανάλωση αμυγδάλων σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης (HDL) και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αφαιρεί την χοληστερόλη από τους ιστούς. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα και τη λειτουργία της χοληστερίνης που μεταφέρεται μέσω των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL) σε άτομα που σε μια περίοδο έτρωγαν αμύγδαλα καθημερινά και σε μια άλλη περίοδο δεν έτρωγαν αμύγδαλα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν αμύγδαλα είχαν βελτιωμένη λειτουργία εκκαθάρισης της χοληστερίνης από το σώμα.

Η Penny Kris-Etherton, διακεκριμένη καθηγήτρια διατροφολογίας στο Penn State University, δήλωσε: “Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει αμύγδαλα μειώνει τη χοληστερόλη LDL (κακή χοληστερίνη), η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αλλά δεν ήταν τόσο γνωστό ότι τα αμύγδαλα επηρεάζουν και την HDL χοληστερόλη, η οποία θεωρείται καλή γιατί βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις”.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν τα αμύγδαλα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL -αυτή η λιποπρωτεΐνη συλλέγει τη χοληστερόλη από τους ιστούς και την μεταφέρει στο συκώτι.

“Η HDL είναι ένα πολύ μικρό σωματίδιο όταν αρχικά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος”, δήλωσε η Kris-Etherton. “Είναι σαν μια σακούλα σκουπιδιών που σιγά-σιγά μεγαλώνει και γίνεται περισσότερο σφαιρική καθώς συλλέγει τη χοληστερόλη από τα κύτταρα και τους ιστούς για να την αποθέσει στο συκώτι προκειμένου να αποδομηθεί”.

Ανάλογα με την ποσότητα χοληστερόλης που έχει συλλέξει, η HDL χοληστερόλη κατηγοριοποιείται σε πέντε “υποομάδες” που κυμαίνονται από πολύ μικρό μέγεθος (pre-1) έως μεγάλο (mature -1).

Βελτιωμένη λειτουργία της HDL

Η μελέτη αφορούσε 48 άνδρες και γυναίκες με αυξημένη χοληστερόλη LDL οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο χρονικές περιόδους διατροφής έξι εβδομάδων.

Και στις δύο περιπτώσεις, η δίαιτά τους ήταν πανομοιότυπη, εκτός από ένα καθημερινό σνακ που περιείχε αμύγδαλα. Στη διατροφή αμυγδάλων, οι συμμετέχοντες λάμβαναν 43 γραμμάρια – περίπου μια χούφτα – αμύγδαλα την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ελέγχου, λάμβαναν αντί του σνακ αμυγδάλου ένα μάφιν μπανάνας. Τα αμύγδαλα περιέχουν 51% υδατάνθρακες, 16% πρωτεΐνες και 32% λίπος (το 8% είναι κορεσμένο λίπος). Το μάφιν μπανάνας περιέχουν ουσιαστικά υδατάνθρακες.

Στο τέλος κάθε διατροφικής περιόδου, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα και τη λειτουργία της HDL χοληστερόλης στους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα με τις βασικές μετρήσεις των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης.

Διαπιστώθηκε πως τα αμύγδαλα αύξησαν τα σωματίδια HDL, όταν αυτά έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος και βρίσκονται στο πιο ώριμο στάδιο, κατά 19%. Οι ερευνητές είπαν ότι η διατροφή των αμυγδάλων βελτίωσε τη λειτουργία της HDL κατά 6,4%, στους συμμετέχοντες με φυσιολογικό βάρος.

“Ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε ότι υπήρχαν μεγαλύτερα σωματίδια HDL ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αμυγδάλων”, δήλωσε η Kris-Etherton. “Αυτό σημαίνει ότι τα μικρότερα σωματίδια έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν, πήγαιναν στους ιστούς και μάζευαν τη χοληστερόλη, μεγαλώνουν τα ίδια, και την οδηγούσαν  στο συκώτι για να αφαιρεθεί από το σώμα”.

Μια αύξηση σε αυτήν τη συγκεκριμένη υποομάδα HDL έχει σημασία, εξήγησε ο Kris-Etherton, επειδή τα σωματίδια αυτά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Kris-Etherton είπε ότι τα αμύγδαλα μπορεί να είναι μια έξυπνη επιλογή για ένα υγιεινό σνακ. Πρόσθεσε ότι εκτός από τα καρδιακά οφέλη, τα αμύγδαλα παρέχουν επίσης μια δόση καλών λιπών, βιταμίνης Ε και φυτικών ινών.

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αμυγδάλου στην HDL Να σημειωθεί ότι το Almond Board of California, το οποίο προωθεί τα αμύγδαλα ως ένας οργανισμός των παραγωγών, χρηματοδότησε αυτή τη μελέτη.

Πηγή: Inclusion of Almonds in a Cholesterol-Lowering Diet Improves Plasma HDL Subspecies and Cholesterol Efflux to Serum in Normal-Weight Individuals with Elevated LDL Cholesterol.

Δείτε επίσης