Το πολύ αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού (το επιστημονικό όνομα είναι χλωριούχο νάτριο) συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με 12ετή μελέτη περισσότερους από 4.000 ανθρώπους που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

“Η πρόσληψη χλωριούχου νατρίου είναι μια από τις κύριες αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενός ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο”, δήλωσε ο Pekka Jousilahti, καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, στο Ελσίνκι της Φινλανδία.

«Εκτός από τη στεφανιαία νόσο, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις κύριες καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αλλά ο ρόλος της υψηλής πρόσληψης αλατιού στην ανάπτυξή της είναι άγνωστος».

Η μελέτη αξιολόγησε τη σχέση της πρόσληψης αλατιού με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας.

Η εκτίμηση της μεμονωμένης πρόσληψης αλατιού είναι μεθοδολογικά απαιτητική και ως εκ τούτου οι κατάλληλες πληθυσμιακές ομάδες είναι σπάνιες. Η μελέτη μέτρησε επί 24 ώρες την έκκριση νατρίου στα ούρα των συμμετεχόντων.

Πρόκειται για μια μελέτη παρακολούθησης 4.630 τυχαία επιλεγμένων ανδρών και γυναικών ηλικίας 25-64 ετών που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Salt της Βόρειας Καρελίας και της Εθνικής Μελέτης FINRISK μεταξύ των ετών 1979 και 2002 στη Φινλανδία. Η συλλογή στοιχείων περιελάμβανε ένα ερωτηματολόγιο για την υγεία, μετρήσεις του βάρους, του ύψους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και ένα δείγμα φλεβικού αίματος για εργαστηριακή ανάλυση και τη συλλογή δείγματος ούρων 24 ωρών. Οι νοσηλευτές μέτρησαν τον όγκο των ούρων και πήραν δείγματα των 100 ml για εργαστηριακή ανάλυση. Ένα γραμμάριο πρόσληψης αλατιού από τη διατροφή υπολογίστηκε πως είναι ίσο με 17,1 mmol απελευθέρωσης νατρίου στα ούρα.

Τρία γραμμάρια αλάτι την ημέρα είναι αρκετά

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια μέσω της μηχανογραφημένης σύνδεσης των μητρώων υγείας με τα Εθνικά Αρχεία Υγείας. Οι περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας  εντοπίστηκαν από τα μητρώα αιτιών θανάτου και τα αρχεία αποζημίωσης.

Η συσχέτιση της πρόσληψης αλατιού και του κινδύνου συμβάντος νέας καρδιακής ανεπάρκειας εκτιμήθηκε για τις εξής πέντε κατηγορίες κατανάλωσης αλατιού.

  • Κάτω από 6,8 γραμμάρια την ημέρα
  • 6,8-8,8 γραμμάρια την ημέρα
  • 8,8-10,9 γραμμάρια την ημέρα
  • 10,96-13,7 γραμμάρια την ημέρα
  • Πάνω από 13,7 γραμμάρια την ημέρα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, συνολικά 121 άνδρες και γυναίκες ανέπτυξαν νέα καρδιακή ανεπάρκεια.

Στη 2η, 3η, 4η και 5η κατηγορία πρόσληψης αλατιού η αναλογία κινδύνου σε σχέση με την 1η κατηγορία, ήταν: 0,83, 1,40, 1,70 και 2,10. Αφού ελήφθη υπόψη η συστολική αρτηριακή πίεση, το ολικό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος, η τελική αναλογία κινδύνου ήταν: 1,13, 1,45, 1,56 και 1,75 αντίστοιχα.

Ο Jousilahti δήλωσε: “Η καρδιά δεν αγαπάει το αλάτι, η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια αλατιού καθημερινά είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια. Η βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι πιθανώς χαμηλότερη από τα 6,8 γραμμάρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πολύ 5 γραμμάρια ημερησίως και η φυσιολογική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού είναι 2-3 γραμμάρια την ημέρα”.

Δείτε επίσης