Τέσσερις καφέδες την ημέρα μειώνουν σημαντικά τη θνησιμότητα

Η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια ισπανική έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης με περίπου 20.000 συμμετέχοντες, η οποία υποδηλώνει ότι ο καφές μπορεί να αποτελεί μέρος της υγιεινής διατροφής στους υγιείς ανθρώπους.

“Ο καφές είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλισκόμενα ποτά σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε η Adela Navarro, καρδιολόγος στο Hospital de Navarra της Παμπλόνα της Ισπανίας. “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συνδέεται αντιστρόφως με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών, αλλά αυτό δεν έχει διερευνηθεί σε μια μεσογειακή χώρα”.

Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου θνησιμότητας σε ένα μεσογειακό πληθυσμό μεσηλίκων. Η μελέτη ξεκίνησε το 1999 και διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος Seguimiento Universidad de Navarra (SUN), μιας μακροχρόνιας προοπτικής μελέτης πληθυσμού σε περισσότερους από 22.500 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων.

Η ανάλυση περιελάμβανε 19.896 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα SUN, των οποίων η μέση ηλικία κατά την έναρξη ήταν 37,7 ετών.

Βοηθάει τα άτομα άνω των 45 ετών

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ορισμένες τροφές συμπεριλαμβανομένου του καφέ, για τον τρόπο ζωής τους και την υγεία τους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Πληροφορίες σχετικά με τη θνησιμότητα αποκτήθηκαν από τις οικογένειές τους. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, 337 άτομα πέθαναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό, τι εκείνοι που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν κατανάλωναν καφέ. Υπήρχε 22% χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία για κάθε δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν το φύλο, η ηλικία ή η προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή είχε κάποια επίδραση στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας.

Παρατήρησαν σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ηλικίας. Σε όσους ήταν τουλάχιστον 45 ετών, η κατανάλωση δύο επιπλέον φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνδεόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Η συσχέτιση δεν ήταν σημαντική μεταξύ των νεότερων συμμετεχόντων.

Η Navarro δήλωσε: “Στο πρόγραμμα SUN βρήκαμε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ισχυρότερη προστατευτική επίδραση του καφέ σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να αποτελεί μέρος υγιεινής διατροφής σε υγιείς ανθρώπους».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση του αίματος σε άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά καφέ και αρκετοί γιατροί συνιστούν την αποφυγή του από τα άτομα που έχουν υπέρταση.

Δείτε επίσης