Καρκίνος πνεύμονα: Κίνδυνος από τις βιταμίνες Β6 και Β12 σε μεγάλη δοσολογία στους άνδρες

Οι βιταμίνες Β είναι από τις πιο δημοφιλείς στην αγορά διατροφικών συμπληρωμάτων στις ΗΠΑ. Οι Β6 και Β12, πωλούνται ως προϊόντα που μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια ή να μειώσουν την ομοκυστεΐνη, μια ουσία τοξική για τις αρτηρίες που συνδέεται με τα καρδιακά εμφράγματα.

Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μια μεγάλη δοσολογία βιταμινών Β6 και Β12 μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων για πολλά χρόνια αυξάνει 2-4 φορές τον καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες, ιδιαίτερα σε εκείνους που καπνίζουν. Στις γυναίκες δεν βρέθηκε αύξηση κινδύνου.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε σημαντικά στους άνδρες κατά 30-40%.

Μάλιστα, οι άνδρες που λάμβαναν πάνω από 20 mg B6 την ημέρα για 10 χρόνια ήταν δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ενώ αυτοί που λάμβαναν πάνω από 55 μm Β12 την ημέρα για 10 χρόνια ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό, σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν συμπληρώματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Καρκινολογικού Κέντρου στο State University και άλλους συναδέλφους τους.

Πρόκειται για την πρώτη προοπτική μελέτη παρατήρησης που εξέτασε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις λήψης συμπληρωμάτων υψηλής δοσολογίας των βιταμινών B6 και B12 στον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτά τα συμπληρώματα παλιότερα είχαν θεωρηθεί ότι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.

To αποτέλεσμα δεν αφορά τις πολυβιταμίνες

Ο Theodore Brasky και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 77.000 ασθενείς οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη VITAL (VITamins And Lifestyle), μια μακροπρόθεσμη προοπτική μελέτη παρατήρησης που σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση βιταμινών και μεταλλικών συμπληρώματα σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 50-76 και προσλήφθησαν μεταξύ των ετών 2000 και 2002. Κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση βιταμινών Β κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό περιελάμβανε πληροφορίες για τη δοσολογία, μια κρίσιμη αλλά συχνά ελλείπουσα λεπτομέρεια που απαιτείται για τη σωστή αξιολόγηση του κινδύνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να προσαρμοστούν σε πολλούς παράγοντες όπως: το ιστορικό του καπνίσματος, την ηλικία, τη φυλή, την εκπαίδευση, το σωματικό μέγεθος, την κατανάλωση αλκοόλ, το προσωπικό ιστορικό καρκίνου ή χρόνιας πνευμονικής νόσου, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα και τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

“Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η λήψη υψηλών δόσεων B6 και B12 για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να συμβάλει σε αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες καπνιστές. Αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό”, είπε ο Brasky.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτά τα ευρήματα σχετίζονται με δοσολογίες που είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες που λαμβάνονται μέσω πολυβιταμινών κάθε μέρα για 10 χρόνια. “Αυτές είναι δόσεις που μπορούν να ληφθούν μόνο από ειδικά διατροφικά συμπληρώματα”, ανέφερε.

Δύο πρόσθετες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την περαιτέρω αξιολόγηση της υψηλής δόσης, μακροχρόνιας χορήγησης συμπληρωμάτων Β6 και Β12 και του καρκίνου του πνεύμονα. Η μια θα εξετάσει τις επιπτώσεις των βιταμινών αυτών σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες προκειμένου να επιβεβαιώσει το παρόν εύρημα στις γυναίκες. Η δεύτερη θα εξετάσει ακόμη μια φορά την υψηλή δοσολογία των βιταμινών B6 και B12 σε άνδρες.

Δείτε επίσης