Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη για άνδρες με παχύσαρκη διαβητική σύζυγο

Ορισμένες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο ένας σύζυγος επηρεάζει τον άλλον στις διατροφικές συνήθειες ενώ ο γάμος αποτελεί αιτία περιττών κιλών.

Τώρα, μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισσαβόνα, βρήκε ότι οι άνδρες άνω των 50 ετών με παχύσαρκη και διαβητική σύζυγο έχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έχουν μια υγιή σύντροφο.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι «η παχυσαρκία ή ο διαβήτης τύπου 2 στον έναν σύζυγο μπορεί να ευνοήσει την εκδήλωση διαβήτη και τον άλλο, λόγω των κοινών συμπεριφορών που μοιράζονται τα ζευγάρια, όπως η κακή διατροφή και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα».

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη ελέγχου του συνόλου των μελών μιας οικογένειας ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως οι κίνδυνοι νόσησης και να γίνονται γενικευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο διατροφής και άσκησης.

Συζυγικός κίνδυνος

Οι ερευνητές του Aarhus University της Δανίας, με επικεφαλής τον Adam Hulman, μελέτησαν τη σχέση συζυγικού διαβήτη και παχυσαρκίας σε δείγμα 3.650 ανδρών και 3.478 γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών, που συμμετείχαν στη μελέτη ELSA της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι συμμετέχοντες ελέγχονταν το διάστημα 1998-2015, ανά 2,5 χρόνια και η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 προέκυπτε από αυτό-αναφορές ή κλινική εξέταση. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν σε πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το ατομικό επίπεδο παχυσαρκίας.

Κατά τη διάρκεια των 11,5 ετών της μελέτης, το ποσοστό των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 ήταν 12,6 άνδρες ανά 1.000 άνδρες ετησίως και 8,6 γυναίκες ανά 1.000 γυναίκες.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με παχύσαρκη σύζυγο είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2. Ανά 5 μονάδες υψηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) της συζύγου, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για τους άνδρες ήταν 21%. Αντίθετα, οι γυναίκες με παχύσαρκους συζύγους δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης αν η εκδήλωση παχυσαρκίας με την πάροδο της ηλικίας διέφερε στους άνδρες με ή χωρίς σύζυγο με διαβήτη τύπου 2, σε ένα δείγμα 7.187 ανδρών και γυναικών.

Φάνηκε ότι μετά τα 70 έτη σχεδόν όλα τα άτομα παίρνουν βάρος. Αλλά τα άτομα άνω των των 55 ετών που ζούσαν με σύζυγο που είχε διαβήτη τύπου 2 είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης