Υψηλή LDL χοληστερόλη: Η πραβαστατίνη μετά από 20 χρόνια (μελέτη WOSCOPS)

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει το όφελος των στατινών στη μείωση του κινδύνου από την υψηλή χοληστερόλη μεταξύ διαφόρων πληθυσμών ασθενών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αποδεικτικά στοιχεία από μελέτες σχετικά με τη χρήση στατίνης για άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) -πάνω από 190 mg/dL- και χωρίς καθιερωμένη καρδιακή νόσο.

Τώρα μια μελέτη που αφορούσε τη θνησιμότητα ενός τέτοιου πληθυσμού για μια περίοδο 20 ετών, η WOSCOPS , βρήκε -υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Kausik Ray, ότι 40 mg ημερησίως πραβαστατίνης (pravastatin), ενός σχετικά αδύναμου τύπου στατίνης, μείωσαν σημαντικά τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις στους συμμετέχοντες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Ο καθηγητής Ray από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial δήλωσε: “Για πρώτη φορά, δείχνουμε ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που φαίνονται σε μεγάλο βαθμό υγιείς, ενώ έχουν πολύ υψηλά επίπεδα LDL”.

Τα ευρήματα συγκρίνονται με την προσέγγιση «παρακολούθηση και αναμονή» αντί χορήγησης στατινών σε άτομα με πολύ υψηλή χοληστερόλη. Οι συγγραφείς λένε ότι ακόμη και τα άτομα με ελαφρώς αυξημένη χοληστερόλη βρίσκονται σε υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακής νόσου και ότι η μείωση της LDL με την πάροδο του χρόνου θα μεταφραστεί σε μεγάλα οφέλη θνησιμότητας.

Τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δημοσιευθεί το 1995 και αφορούσαν μια πενταετία. Η μελέτη WOSCOPS (West of Scotland Coronary Prevention Study) ήταν από τις πρώτες μελέτες που παρείχαν συμπεράσματα ότι η θεραπεία της υψηλής LDL στους άνδρες με στατίνες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι στατίνες στη συνέχεια καθιερώθηκαν ως η τυπική θεραπεία για την πρόληψη σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Τώρα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την αρχική πενταετή μελέτη και παρακολούθησαν τους ασθενείς για τα επόμενα χρόνια. Ολοκλήρωσαν τις αναλύσεις τους για 15 χρόνια παρακολουθώντας 5.529 άνδρες στους οποίους περιελήφθησαν 2.560 άνδρες με LDL χοληστερόλη πάνω από 190 mg/dL που ανήκαν στο αρχικό δείγμα των 6.595 ανδρών της μελέτης – επιλέχθηκαν επειδή δεν είχαν ενδείξεις καρδιακής νόσου στην αρχή της παρούσας μελέτης. Αρχικά, οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 45-64 ετών.

Το όφελος από την πραβαστατίνη

Οι 5.529 άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους με αυξημένη LDL χοληστερίνη (178 ± 6 mg/dL) και σε εκείνους με πολύ υψηλή LDL χοληστερίνη  (206 ± 12 mg/dL). Τυπικά, το ιδανικό επίπεδο της LDL χοληστερίνης για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι κάτω από τα 100 mg/dL, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα και με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση πραβαστατίνης σε άνδρες με τιμές LDL 206 ± 12 mg/dL μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας στη διάρκεια της εικοσαετίας κατά 18%. Σ’ αυτά τα άτομα, οι στατίνες μείωσαν το κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 28% και τον κίνδυνο θανάτου όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 25%. Σε άνδρες με τιμές LDL 178 ± 6 mg/dL τα ποσοστά μείωσης των θανάτων στην εικοσαετία ήταν 13% για την ολική θνησιμότητα, 24% για τη στεφανιαία νόσο και 14% για το σύνολο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο καθηγητής Ray δήλωσε: “Αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτου σε άνδρες με υψηλή LDL χοληστερίνη. Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι η LDL είναι την κύρια αιτία πίσω από τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και υποδεικνύει ότι ακόμη και μέτριες μειώσεις της μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα. Η ανάλυσή μας επιβεβαιώνει ότι ο έλεγχος της LDL με την πάροδο του χρόνου μεταφράζεται σε λιγότερους θανάτους σε αυτόν τον πληθυσμό”.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες ενώ όλοι οι ερευνητές που συμμετείχαν δήλωσαν πως είχαν οικονομικούς δεσμούς με τη φαρμακοβιομηχανία.

Πηγή: LDL-Cholesterol Lowering for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease Among Men with Primary Elevations of LDL-Cholesterol Levels of 190 mg/dL or Above: Analyses from the WOSCOPS 5-year Randomised Trial and 20-year Observational Follow-Up.

Δείτε επίσης