H καφεΐνη παρατείνει τη ζωή των διαβητικών γυναικών αλλά όχι των ανδρών

Ο γυναίκες με διαβήτη (αλλά όχι οι άνδρες) ωφελούνται από την κατανάλωση καφεΐνης, σύμφωνα με μελέτη Πορτογάλων ερευνητών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD). Η καφεΐνη φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Joao Sergio Neves του Πανεπιστημίου του Πόρτο, βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3.000 διαβητικούς άνδρες και γυναίκες για διάστημα 11 ετών. Τα δεδομένα ελήφθησαν από την Έρευνα Εξετάσεων για την Εθνική Διατροφική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1999 έως το 2010, η οποία  αντιπροσωπεύει τη γενική υγεία των Αμερικανών.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, αυτή επικεντρώθηκε σε διαβητικούς ασθενείς. Είναι μια από τις πολλές που έχουν αναλύσει τα οφέλη της καφεΐνης, από τον καφέ και το τσάι, για την υγεία. Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση του καφέ στον καρκίνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Επίσης, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου εκτιμά ότι έχουν δημοσιευθεί πάνω από 50 επιδημιολογικές μελέτες που επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ τσαγιού και καρκίνου και τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή, αν και ορισμένα υποδηλώνουν ότι το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του πνεύμονα.

Οι ερευνητές εστίασαν στα επίπεδα πρόσληψης καφεΐνης σε συνάρτηση με τον εκτιμώμενο κίνδυνο θανάτου μεταξύ αντρών και γυναικών. Αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μέχρι 100 mg καφεΐνης την ημέρα–ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι καφέ– ήταν 51% λιγότερο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους σε σύγκριση με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη.

Για τις γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη, 100-200 mg ή πάνω από 200 mg, τα οφέλη ήταν ακόμη μεγαλύτερα, αφού ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου φάνηκε να μειώνεται κατά 57% ή 66% αντίστοιχα.

Η πηγή πρόσληψης της καφεΐνης φάνηκε να έχει σημασία. Για τις γυναίκες που λάμβαναν την καφεΐνη από τον καφέ ήταν μειωμένος κυρίως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ όσες λάμβαναν την καφεΐνη από το τσάι ήταν λιγότερο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από καρκίνο.

Οι γυναίκες που έπιναν το περισσότερο τσάι μείωσαν τους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο κατά 80%, σε σύγκριση με αυτές που δεν έπιναν τσάι. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι το δείγμα όσων έπιναν τσάι ήταν πολύ μικρό. Πάντως, οι γυναίκες που έπιναν τσάι χωρίς καφεΐνη επίσης είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για τους άντρες δεν εντοπίστηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις.

Δείτε επίσης