Έχει το μαγνήσιο σχέση με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. To ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα άτομα που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ολλανδικής μελέτης η οποία ωστόσο είχε σημαντικούς περιορισμούς. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα μαγνησίου προκαλούν άνοια, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Οι περιορισμοί της μελέτης είναι ότι τα επίπεδα μαγνησίου μετρήθηκαν μόνο μία φορά, έτσι θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει και ότι τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα δεν αντιπροσωπεύουν πάντα το συνολικό επίπεδο μαγνησίου στο σώμα.

“Τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με πρόσθετες μελέτες, αλλά είναι ενδιαφέροντα”, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Brenda Kieboom,του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Και πρόσθεσε: “Δεδομένου ότι οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας και πρόληψης της άνοιας είναι περιορισμένες, πρέπει επειγόντως να εντοπίσουμε νέους παράγοντες κινδύνου για την άνοια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν. Αν οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για άνοια μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής, αυτό θα ήταν πολύ επωφελές”.

Η μελέτη περιελάμβανε 9.569 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών που δεν είχαν άνοια, και οι οποίοι εξετάστηκαν μία φορά για τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, 8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 823 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια και από αυτούς τα 662 άτομα είχαν συμπτώματα που ταιριάζουν στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση τα επίπεδα μαγνησίου τους. Τόσο η χαμηλή όσο και η υψηλή ομάδα είχαν περίπου 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από ό, τι η μεσαία ομάδα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Από τα 1.771 άτομα στην ομάδα χαμηλού μαγνησίου, 160 άτομα ανέπτυξαν άνοια.
  • Για την ομάδα υψηλού μαγνησίου, 179 από τα 1.748 άτομα ανέπτυξαν άνοια.
  • Για τη μεσαία ομάδα, 102 από τα 1.387 άτομα ανέπτυξαν άνοια.

Τα αποτελέσματα ήταν ίδια μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο της άνοιας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η λειτουργία των νεφρών.

Τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν σπανάκι, αμύγδαλα, κάσιους, σόγια και μαύρα φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι και αβοκάντο.

Η Kieboom είπε ότι αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, οι εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων μαγνησίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση ατόμων με κίνδυνο άνοιας.

Να σημειωθεί  ότι μια άλλη μελέτη της Kieboom που δημοσιεύθηκε το 2016 βρήκε ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα και αυξημένη υποκλινική αθηροσκλήρωση.

Δείτε επίσης