Η γρίπη των χοίρων (ιός Η1Ν1) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

Η πανδημία της γρίπης των χοίρων (ιός Η1Ν1) που ξεκίνησε από το Μεξικό την άνοιξη του 2009 και μεταδόθηκε σε όλον τον κόσμο μπορεί να έχει αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1 στα άτομα που νόσησαν.

Να σημειωθεί ότι το 2011 μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν κολλήσει τη γρίπη των χοίρων είχαν κατά κάποιο τρόπο “εμβολιαστεί” έναντι πολλών στελεχών της γρίπης, περιλαμβανομένης της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1).  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ατόμων ανέπτυξε, λόγω της μόλυνσης με τον H1N1, μία ασυνήθιστη ανταπόκριση.

Τον περασμένο αιώνα σημειώθηκαν τρεις μεγάλες πανδημίες. Η πρώτη το 1918, κατά την οποία υπολογίζεται ότι υπήρξαν 50 εκατομμύρια θάνατοι, η δεύτερη το 1957 και η τρίτη το 1965. Η τελευταία πανδημία παρατηρήθηκε το 2009 από τον ανασυγκροτημένο ιό Η1Ν1 κατά την οποία προσβλήθηκαν άτομα σε πολλές περιοχές του πλανήτη αλλά η θνησιμότητα ήταν πολύ μικρή και σε μερικές χώρες μικρότερη ακόμη και από την συνήθη εποχική γρίπη.

Η παρούσα έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη, στη Λισσαβόνα, βασίστηκε σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία και έδειξαν ότι ο κίνδυνος για το διαβήτη τύπου 1 διπλασιάστηκε στα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι από τα 2.376 άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 μετά την πανδημία του 2009 στη Νορβηγία, όσοι ανέφεραν ότι προσβλήθηκαν από ασθένεια παρόμοια με τη γρίπη των χοίρων διέτρεχαν κατά 18% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με την πάθηση. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών ήταν 25% πιο πιθανό να διαγνωστούν με την πάθηση.

Σε εργαστηριακές μελέτες, αυτά τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν, διαπιστώνοντας ότι όσοι είχαν επιβεβαιωμένα νοσήσει με γρίπη από τον ιό H1N1 είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.

«Η μελέτη αυτή μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεση ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1, λόγω του άγχους και της φλεγμονής σε άτομα με προδιάθεση», ανέφερε η Paz Lopez-Doriga Ruiz και οι συνεργάτες της από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.

Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα στο θέμα για τον προσδιορισμό του τρόπου αλληλεπίδρασης της γρίπης με το διαβήτη τύπου 1.

Δείτε επίσης