Aνθρώπινο μικροβίωμα: Ανακαλύφθηκαν εκατομμύρια νέα γονίδια

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» για το ανθρώπινο μικροβίωμα – τα βακτήρια που ζουν μαζί μας  – βρήκε εκατομμύρια άγνωστα γονίδια στο έντερο, το δέρμα, το στόμα και τον γυναικείο κόλπο.

Η καινούργια αυτή γνώση αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στον ρόλο που το μικροβίωμα παίζει στην υγεία.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ καθώς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Το μικροβίωμα έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα με πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας συμπεριλαμβανομένων της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και της προδιάθεσης για χρόνιες νόσους όπως η νόσος του Crohn και ο καρκίνος.

«Οι μικροοργανισμοί που απαρτίζουν το μικροβίωμα παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας μας. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τα βακτήρια και για τον ρόλο που διαδραματίζουν, τόσο πιθανότερο είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας» ανέφερε ο Οουεν Γουάιτ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η νέα εργασία αποτελεί συνέχεια μιας άλλης που δημοσιεύθηκε το 2012. Oι ερευνητές ανέλυσαν 1.635 επιπλέον δείγματα μικροβιώματος (από σύνολο 2.355 δειγμάτων που ελήφθησαν από 265 άτομα).

Χρησιμοποίησαν εργαλεία αλληλούχησης του DNA προκειμένου να εντοπίσουν ποιοι μικροοργανισμοί υπάρχουν σε διαφορετικά σημεία του σώματος, να προσδιορίσουν αν αυτοί αλλάζουν ή μένουν σταθεροί σε βάθος χρόνου και να εξερευνήσουν τη λειτουργία τους.

Η νέα μελέτη παρέχει το καλύτερο μέχρι σήμερα «προφίλ» των μη βακτηριακών μελών του μικροβιώματος ενώ αποκαλύπτει ένα μέρος της βιοχημικής δραστηριότητας που επιτρέπει στα μικρόβια να επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολλά αυτά που συνεχίζουν να μένουν στο σκοτάδι αφού οι κοινότητες των οργανισμών του μικροβιώματος είναι άκρως πολύπλοκες. 

Δείτε επίσης