Εξεταστική για Υγεία: Ο M. Βορίδης κατέθεσε για την υπερτιμολόγηση των αρθροσκοπήσεων

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, επέρριψε εμμέσως στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), τις ευθύνες για την υπερτιμολόγηση των αρθροσκοπήσεων που έγινε με δική του υπουργική απόφαση, και με την οποία φαίνεται να ωφελήθηκε αποκλειστικά ο Μάριος Σαλμάς, στο διαγνωστικό κέντρο συγγενών του οποίου πραγματοποιήθηκαν 550 αρθροσκοπήσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Ο τέως υπουργός Υγείας, εξεταζόμενος με την ιδιότητα του μάρτυρα, υποστήριξε ότι “όλα έχουν γίνει νόμιμα και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ”.

Σχετικά με την επίμαχη υπουργική απόφασή που κοστολόγησε στα 1.500 ευρώ τη διαγνωστική αρθροσκόπηση (έναντι 400 ευρώ στις ΗΠΑ και 300 ευρώ στην Ελλάδα σήμερα), ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ίδιος λειτούργησε σύμφωνα με το νόμο.

Ταυτόχρονα, όμως, πήρε αποστάσεις από το ύψος της κοστολόγησης λέγοντας ότι κανείς αρμόδιος δεν του πρότεινε χαμηλότερο ποσό, διότι το ΚΕΣΥ πρότεινε την κοστολόγηση και ο ΕΟΠΥΥ την κατέβαλε.

Ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε τη δυνατότητα να μην καταβάλει τα 1.500 ευρώ παρά τη σχετική κοστολόγηση.

Ερωτηθείς “εάν πρέπει να καταβληθούν τα ποσά εφόσον η απόφαση έχει ανακληθεί”, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι “εφόσον, με νεότερη υπουργική απόφαση κρίνεται ως ανυπόστατη, κατά το μέρος της κοστολογήσεως, η υπουργική απόφαση που εξέδωσε, τότε είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράγει αντίστοιχη υποχρέωση να αναζητηθούν τα όσα τυχόν έχουν καταβληθεί”.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι “εφόσον ανακαλείται μία απόφαση, με το σκεπτικό ότι επειδή η απόφαση δεν είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ήταν ανυπόστατη, τότε ό,τι έχει συμβεί δυνάμει της απόφασης αυτής είναι ως μη γενόμενο. Επομένως εφόσον είναι μη γενόμενο οι καταβολές που έχουν γίνει προφανώς θα αναζητηθούν”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης