Τα αυγά δεν συνδέονται με καρδιαγγειακά επεισόδια ή διαβήτη

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο περιoδικό European Journal of Clinical Nutrition από Δανούς ερευνητές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης αυγών και των αυξημένων κινδύνων καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη τύπου 2. Επίσης δεν βρήκε ουσιαστική συσχέτιση με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Από τη δεκαετία του 1970, λόγω μιας μονόπλευρης εστίασης στις επιδράσεις της χοληστερόλης, οι διατροφικές οδηγίες πρότειναν να περιοριστεί η πρόσληψη των αυγών σε 2-4 εβδομαδιαίως ή ακόμα λιγότερα για τα άτομα με καρδιοπάθεια ή διαβήτη.

Ωστόσο, ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν προκαλεί ανησυχία, με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της χοληστερόλης στη διατροφή και της χοληστερόλης στο αίμα.

Κι ενώ μέχρι σήμερα η υψηλότερη κατανάλωση αυγών δεν έχει συσχετιστεί με καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να συσχετίζεται με το διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη, επισημάνθηκε ότι η κατανάλωση 7 ή περισσότερων αυγών εβδομαδιαίως συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα διαβήτη τύπου 2 και ότι μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, αυτοί που καταναλώνουν περισσότερα αυγά μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Αυτά τα στοιχεία -που ενδεχομένως να είναι λανθασμένα- ήταν το κίνητρο για τους Δανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης να προβούν σε μια μετα-ανάλυση για το θέμα περιλαμβάνοντας τις τελευταίες μελέτες (αυτές που έγιναν στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών).

Χωρίς κίνδυνο έως 7 αυγά την εβδομάδα

Πρώτον, διαπίστωσαν ότι υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 σε μελέτες παρακολούθησης πάνω από επτά χρόνια.

Έχει επίσης φανεί ότι, σε υγιείς ανθρώπους και άτομα με διαβήτη τύπου 2, ότι δεν υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της ασβέστωσης της στεφανιαίας αρτηρίας, ένας δείκτης ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης.

Μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, η κατανάλωση αυγών ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τη δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερίνη και υψηλά τριγλυκερίδια) και σε μερικές περιπτώσεις αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα αυγά είχαν λιγότερο ορατή αθηρωματική πλάκα όταν υποβλήθηκαν σε στεφανιαία αγγειογραφία.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των αυγών στα επίπεδα χοληστερόλης, καλά σχεδιασμένες μελέτες δεν διαπίστωσαν δυσμενείς επιδράσεις μιας υψηλής κατανάλωσης (1 έως 3 αυγά ημερησίως) έναντι χαμηλής κατανάλωσης αυγών για διάστημα έως και ενός έτους μεταξύ υγιών ενηλίκων και διαβητικών τύπου 2 ή ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ερευνητές έγραψαν: “Πραγματοποιήσαμε έρευνα σχετικά με τις μελέτες σε ανθρώπους (παρατηρητικές και επεμβατικές) που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια μέχρι την άνοιξη του 2015. Οι μελέτες παρέμβασης υψηλής ποιότητας έχουν διαπιστώσει μη σημαντικά αποτελέσματα αύξησης της κατανάλωσης αυγών σε δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. Οι συσχετίσεις κινδύνου που συναντώνται στις μελέτες παρατήρησης είναι πιθανότερο να αποδοθούν σε ένα πρότυπο διατροφής που συχνά συνοδεύει την υψηλή πρόσληψη αυγών ή άλλων παραγόντων κινδύνου σε άτομα με υψηλή κατανάλωση αυγών. Η συνολική διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η γενετική επηρεάζουν την προδιάθεση για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2 περισσότερο από ένα μόνο είδος τροφής όπως τα αυγά. Συμπερασματικά, έως και 7 αυγά την εβδομάδα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, αλλά σε ασθενείς με καθιερωμένη καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2 μόνο με ιδιαίτερη έμφαση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής”.

Να σημειωθεί ότι τα αυγά αυξάνουν κάπως την ολική και την LDL χοληστερόλη, αλλά σχεδόν πάντα και την προστατευτική HDL χοληστερόλη, με αποτέλεσμα ο θεωρητικός κίνδυνος ουσιαστικά να μην αλλάζει ουσιωδώς. Από την άλλη μεριά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώνουν τελικά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Επίσης δεν αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.

Πηγή: Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetesN R W Geiker, M Lytken Larsen, J Dyerberg, S Stender and A Astrup. European Journal of Clinical Nutrition, (27 September 2017).

Δείτε επίσης