Π. Πολάκης: Που πήγαν τα 3,5 εκατ. ευρώ από τον αντικαρκινικό έρανο του 2008

Απαντήσεις ζητά το υπουργείο Υγείας για τα περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον τελευταίο αντικαρκινικό έρανο, τα οποία αντί να ενισχύσουν τα αντικαρκινικά νοσοκομεία, κατέληξαν σε διαφημιστική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και για να φτιαχτεί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, το ΚΕΕΠΝΟ στα 25 χρόνια παρουσίας του έχει διασπαθίσει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πολάκης έγραψε στην ιστοσελίδα που διαθέτει στο facebook: “To 2008 έγινε ο τελευταίος αντικαρκινικός έρανος. Μαζεύτηκαν 6,5 εκατομμύρια ευρώ σχεδόν. Τα 3,5 εκατομμύρια με απόφαση του τότε υπουργού υγείας Αβραμόπουλου δόθηκαν στο κεελπνο!!!
ως εξής: 1,5 εκατομμύριο για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου (δηλαδή διαφημιστική δαπάνη σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ ). Και 2 εκατ. για να φτιαχτεί Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (άμα το βρείτε πουθενά γράψτε μου και μένα που).

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από τον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο του 2008 έμειναν αδιάθετα άλλα 2,92 εκατ. ευρώ, τα οποία το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να διαθέσει, με απόφαση του Π. Πολάκη, σε τρία αντικαρκινικά νοσοκομεία, τον «Άγιο Σάββα», το «Μεταξά» και το «Θεαγένειο», για αγορά υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο διοικητής του «Αγίου Σάββα», Γιώργος Δενδράμης, χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του υπουργείου για την αντικατάσταση του γραμμικού επιταχυντή του νοσοκομείου με έναν σύγχρονο, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

Ποσό 600.000 ευρώ θα διατεθεί στο Νοσοκομείο «Μεταξά» και 820.000 ευρώ στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης, για την αντικατάσταση των κοβαλτίων των επιταχυντών, την αγορά ψηφιακών μαστογράφων κ.ά.

Νέος φορέας

Να σημειωθεί ότι ένας νέος φορέας πρόκειται να αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δρομολογήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να κλείσει ο οργανισμός και να αντικατασταθεί από νέο φορέα, με διαδικασίες εξπρές. Ήδη έχει συσταθεί ειδική ομάδα επιστημόνων η οποία φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο «νέου» ΚΕΕΛΠΝΟ, απαλλαγμένου από τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά και με σύγχρονη δομή. Σε περίπου ένα μήνα η ομάδα αναμένεται να παραδώσει τις εισηγήσεις της για τη δημιουργία του νέου φορέα στους πολιτικούς προϊσταμένους και το πρωθυπουργικό γραφείο. Επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του νέου φορέα έχει τεθεί ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ενώ η επιστημονική ομάδα συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του «Έθνους», έχει αποφασισθεί να γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε οι υπάρχοντες εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ να παραμείνουν στον νέο φορέα, ενώ όσοι είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες του τομέα της υγείας, θα παραμείνουν εκεί και δε θα επιστρέψουν.

Δείτε επίσης