To μπρόκολο μπορεί να βοηθά αν έχετε διαρρέον έντερο ή κολίτιδα

To μπρόκολο ανήκει στα λαχανικά που μπορούν να βοηθήσουν το έντερο λόγω μιας ουσίας που ονομάζεται ινδολοκαρβαζόλη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods και βρήκε πως όταν τα ποντίκια έτρωγαν μπρόκολο μπορούσαν να ανεχθούν καλύτερα τα πεπτικά προβλήματα (σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και κολίτιδα) από τα ποντίκια που δεν έτρωγαν μπρόκολο.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, του Penn State University οι οποίοι είπαν ότι και άλλα λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι, μπορεί να έχουν παρόμοιες ιδιότητες υγείας στο έντερο.

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι προκειμένου να βοηθήσουμε την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα και ένας λόγος είναι όταν υπάρχουν προβλήματα όπως σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις όπως αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις”, ανέφερε ο Gary Perdew, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Και συμπλήρωσε: “Κρατώντας το έντερο υγιές και φροντίζοντας να μην υπάρχουν διαρροές προς τα εσωτερικά του τοιχώματα, το αποτέλεσμα υγείας είναι πραγματικά σημαντικά”.

Το τοίχωμα του εντέρου καλύπτεται από ένα στρώμα κυττάρων που ονομάζεται βλεννογόνιος φραγμός (mucosal barrier) ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η καλή λειτουργία του εντερικού φραγμού σημαίνει ότι η γαστρεντερική οδός συμβάλλει στην προστασία των εντέρων από τις ενδοτοξίνες και τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, επιτρέποντας ταυτόχρονα την είσοδο των θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, ανέφερε ο Perdew.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί στη διαδικασία μπορεί να είναι ένας υποδοχέας που υπάρχει στο έντερο και ονομάζεται AHR (Aryl hydrocarbon receptor). Ο υποδοχέας αυτός βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την αντίδρασή του εντέρου απέναντι στις τοξίνες.

Τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ) περιέχουν οργανικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες ινδόλης (indole glucosinolates) και διασπώνται στο στομάχι σε άλλες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ινδολοκαρβαζόλης (ICZ). Όταν η ινδολοκαρβαζόλη δεσμεύεται στον υποδοχέα AHR που βρίσκεται στην εντερική επένδυση, βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στην εντερική χλωρίδα και στην ανοσολογική λειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως διαφόρων μορφών καρκίνου και της νόσου του Crohn, που προκαλούνται από φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου.

Μέτρια ενεργοποίηση του υποδοχέα

Σύμφωνα με τον Perdew, η υπερενεργοποίηση του υποδοχέα AHR μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, αλλά η χρήση του μπρόκολου -όχι συστηματικά- θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή ορισμένων από αυτά τα προβλήματα. “Η διοξίνη, για παράδειγμα, ενεργοποιεί αυτόν τον υποδοχέα, και αν τον ενεργοποιήσετε υπερβολικά με διοξίνη, θα προκληθεί τοξικότητα”, είπε ο Perdew. “Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενεργοποιήσουμε τον υποδοχέα AHR σε ένα μέτριο επίπεδο χωρίς να προκαλούμε συστηματική ενεργοποίηση το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο γενετικές σειρές ποντικών στη μελέτη τους. Η μια ομάδα ποντικιών είχε μικρή ικανότητα να δεσμεύει την ινδολοκαρβαζόλη στον υποδοχέα AHR ενώ η άλλη ομάδα είχε υψηλή ικανότητα. Οι ερευνητές προσέθεσαν μπρόκολο στη διατροφή των ποντικιών και επίσης μια ουσία που προκαλεί πεπτικά προβλήματα.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια με την υψηλότερη ικανότητα δέσμευσης της ινδολοκαρβαζόλης από τον υποδοχέα AHR προστατεύθηκαν από την τοξική ουσία που προκαλεί πεπτικά προβλήματα ενώ τα ποντίκια με τη χαμηλότερη ικανότητα δέσμευσης υπέφεραν από τοξική προσβολή.

Για τους ανθρώπους, η ποσότητα του μπρόκολου που δόθηκε σ’ αυτό το πείραμα στα ποντίκια ισοδυναμεί με περίπου 3,5 φλιτζάνια κάθε μέρα, που είναι μια μεγάλη ποσότητα. Αλλά οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ποικιλία μπρόκολου που δεν είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε ινδολοκαρβαζόλη -τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν τριπλάσια ποσότητα.

Το συμπέρασμα είναι πως το να βάλει κανείς στη διατροφή του τα σταυρανθή λαχανικά, σε λογικές ποσότητες, μπορεί να ενισχύει την υγεία του εντέρου του.

Δείτε επίσης