Ο υψηλός ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) αυξάνει το μέγεθος της καρδιάς

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την κατανόηση της επιδημιολογίας της στεφανιαίας νόσου, με τη μελέτη Framingham Heart, το MONICA project και τη μελέτη INTERHEART μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων. Αυτές οι έρευνες, μαζί με πολλές άλλες έχουν καθιερώσει την υπέρταση, το κάπνισμα τσιγάρων, το διαβήτη, τη σωματική αδράνεια, την παχυσαρκία και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ως τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, χρησιμοποίησε δεδομένα της Biobank, της Βρετανίας, για να αποκαλύψει – για πρώτη φορά – την άμεση βλάβη που έχει το υπερβολικό σωματικό βάρος στο μέγεθος της καρδιάς.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, και έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε προσεκτικά τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς 4.561 ανθρώπων από τη βρετανική βάση δεδομένων Biobank στην οποία έχουν καταγραφεί ιατρικά δεδομένα από  500.000 εθελοντές. Η Biobank είναι μια μεγάλης κλίμακας πληθυσμιακή μελέτη που χρησιμοποιεί την καρδιαγγειακή μαγνητική απεικόνιση (CMR) για τη δημιουργία μετρήσεων των κόλπων και των κοιλιών της καρδιάς.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις επιπτώσεις διαφόρων παραγόντων κινδύνου, όπως η πίεση του αίματος, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η άσκηση, η χοληστερόλη, στους τέσσερις θαλάμους της καρδιάς. Και έδειξαν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο μέγεθος καρδιάς.

Παχυσαρκία και υπέρταση

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει οριστικά ότι υπάρχει μια σύνδεση του υψηλού ΔΜΣ με τις καρδιακές παθήσεις αλλά αυτό το έχουν δείξει κατά κύριο λόγο μέσω της αύξησης της αρτηριακή πίεση, της χοληστερόλης και του διαβήτη, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η νέα μελέτη ήταν σε θέση να δει και να μετρήσει την άμεση βλάβη που έχουν οι αναφερόμενοι παραπάνω παράγοντες κινδύνου στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία διαβήτη και η υψηλή χοληστερόλη είχαν ως αποτέλεσμα μικρότερους καρδιακούς όγκους και χαμηλότερα κλάσματα εξώθησης, με άλλα λόγια δεν συνδέθηκαν με αύξηση του μεγέθους της καρδιάς.

Ο καθηγητής Steffen Petersen, κύριος συγγραφέας της μελέτης, από το ερευνητικό ινστιτούτο William Harvey του Queen Mary University of London, δήλωσε: “Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής μας έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία της καρδιάς – ειδικά αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Με αυτή την έρευνα, βοηθήσαμε να δείξουμε πώς ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η πίεση του αίματος, ειδικότερα, οδήγησαν σε βαρύτερες και μεγαλύτερες καρδιές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων”.

Ο Sir Nilesh Samani, Ιατρικός Διευθυντής του British Heart Foundation, είπε: “Αυτή η έρευνα δείχνει τη σιωπηρή επίδραση του υπερβολικού βάρους και της υψηλής αρτηριακής πίεσης στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και καρδιακή ανεπάρκεια. Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτά είναι πράγματα που έχουμε τη δύναμη να τα αλλάξουμε πριν προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καρδιακή βλάβη”.

Δείτε επίσης