27 ιοί μπορούν να ζήσουν στο σπερματικό υγρό

Το σπέρμα μπορεί να είναι μια εστία για ιούς, αναφέρουν επιστήμονες στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Τουλάχιστον 27 ιοί μπορούν να ζήσουν στο σπερματικό υγρό, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, Marburg, chikungunya και Lassa.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς εμφανίζονται προσωρινά στο σπέρμα αφότου ένα άτομο συλλαμβάνει μια λοίμωξη. Άλλοι μπορούν να βρίσκονται ακόμα και για χρόνια.

Πρόσφατα, γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέταξαν έναν πλήρη κατάλογο μετά την ανάλυση περισσότερων από 3.800 μελετών. Η ανασκόπηση αυτή ήρθε σε ως συνέχεια της είδησης ότι ο ιός Zika μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα μέχρι και έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Κάποιοι ιοί – όπως ο ιός HIV, η ηπατίτιδα C και αρκετοί ιοί έρπητα – είναι ήδη γνωστό ότι εξαπλώνονται μέσω της επαφής. Ωστόσο, προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι επίσης πιθανό στο σπέρμα να ζουν και άλλοι ιοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών της γρίπης, της ανεμοβλογιάς, της παρωτίτιδας και των αδενοϊών. Για την ακρίβεια, διαπίστωσαν ότι, 27 ιοί μπορεί, επίσης, να ζουν στο ανθρώπινο σπέρμα.

Ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που καθιστούν το σπέρμα κατάλληλο περιβάλλον για την επιβίωση των ιών. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο είναι ανοσοκατασταλμένο από μια άλλη λοίμωξη, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους ιούς να επιβιώσουν.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρέπει να διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα, προκειμένου να κατανοηθεί αν και  πώς οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν με την επαφή και ποιοι ιοί παραμένουν περισσότερο στο σπέρμα και σε ποιες συγκεντρώσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας που προκάλεσε ο ιός Έμπολα βρέθηκε ότι μπορούσε να παραμείνει στο σπέρμα πολύ περισσότερο από ό, τι πιστευόταν. Σε έναν ασθενή, ο ιός εξακολουθούσε να είναι ανιχνεύσιμος στο σπέρμα του πάνω από 18 μήνες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εποπτεύει εξίσου καλά όλα τα όργανα του σώματος. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του προφυλακτικού είναι αναγκαία.

Δείτε επίσης