Ο πυρετός της εγκύου συνδέεται με λαγόχειλο και λυκόστομα στο έμβρυο

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Signaling βρήκε για πρώτη φορά ότι ο ίδιος ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και όχι η αιτία του πυρετού) προκαλεί εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών στο παιδί. Η έρευνα ωστόσο έγινε σε έμβρυα ψαριών-ζέβρα και έμβρυα κοτόπουλου.

Είναι γνωστό από το 1980 ότι ο πυρετός στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στο παιδί καθώς επίσης και δυσμορφιών στο πρόσωπο όπως είναι οι σχιστίες χείλους (λαγωχειλία) και υπερώας (λυκόστομα).

Οι σχιστίες είναι μια κατηγορία περιπτώσεων ατελούς σύγκλισης των ιστών της κεφαλής. Κατά την 4η-12η εβδομάδα της κύησης, τα χείλη, οι γνάθοι και η υπερώα διαμορφώνονται στο έμβρυο. Στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου μήνα της εγκυμοσύνης τα μέρη του προσώπου σταδιακά αναπτύσσονται και συνενώνονται. Μερικές φορές όμως υπάρχει μια ατελής ένωση και παρουσιάζεται η σχιστία (σχισμή στο πρόσωπο). Περίπου ένα στα 600 παιδιά εμφανίζει κάποια μορφή σχιστίας, αποτελώντας την 4η συχνότερη μορφή γενετικών ανωμαλιών.

Ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχε διχογνωμία σχετικά με το αν κάποιος ιός ή άλλου τύπου λοίμωξη μπορεί να είναι η αιτία για το λαγόχειλο και το λυκόστομα.

Τώρα ερευνητές του Duke University στις ΗΠΑ πιστεύουν βασιζόμενοι σε πειράματα που έκαναν σε έμβρυα ζώων ότι ο ίδιος ο πυρετός της εγκύου και όχι κάποιος ιός ή βακτήριο, παρεμβαίνει στην ανάπτυξη της καρδιάς και του προσώπου κατά τις πρώτες 3-8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ένα ποσοστό γενετικών ανωμαλιών θα μπορούσε να προληφθεί αν οι έγκυοι που εμφανίζουν πυρετό στο πρώτο τρίμηνο λάβουν άμεσα αντιπυρετικό φάρμακο, δείχνοντας προτίμηση στην παρακεταμόλη, είπε ο επικεφαλής της μελέτης Eric Benner, νεογνολόγος και επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής. Και πρόσθεσε: “Ελπίζω ότι οι γιατροί των γυναικών που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυοι θα αρχίσουν να τις πληροφορούν πως αν εμφανίσουν πυρετό στις αρχές της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να διστάσουν να λάβουν αντιπυρετικό φάρμακο, και συγκεκριμένα παρακεταμόλη, η οποία έχει μελετηθεί ενδελεχώς και έχει προσδιοριστεί ότι είναι ασφαλής στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης”, αναφέρει ο Benner.

Ο ειδικός εξήγησε ότι και άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφένη και η ασπιρίνη μειώνουν τον πυρετό, ωστόσο ορισμένα από αυτά δεν είναι ασφαλές να λαμβάνονται σε προχωρημένο στάδιο κύησης.

Υπάρχει μια επιστημονική διχογνωμία σχετικά με το αν η συνεχής λήψη παρακεταμόλης σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη για τη διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως η αρθρίτιδα είναι ασφαλής. “Ωστόσο η χρήση παρακεταμόλης για αντιμετώπιση ενός οξέος προβλήματος όπως ο πυρετός θεωρείται ασφαλής”, σύμφωνα με τον Benner. “Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου με τον συγκεκριμένο τρόπο. Πρόκειται για προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές οι οποίες απαιτούν χειρουργική επέμβαση”.

Πυρετός και συγγενείς ανωμαλίες

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν έμβρυα ψαριών-ζέβρα αλλά και έμβρυα κοτόπουλου.

Ανακάλυψαν μεταξύ άλλων ότι τα κύτταρα της νευρικής ακρολοφίας τα οποία αποτελούν δομικούς λίθους για την καρδιά, το πρόσωπο και το σαγόνι, είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας του σώματος.

“Είδαμε ότι τα κύτταρα της νευρικής ακρολοφίας περιέχουν κανάλια ιόντων ευαίσθητα στη θερμοκρασία τα οποία συνήθως συναντούμε στους αισθητηριακούς νευρώνες”, ανέφερε 0 Benner. “Πρόκειται για τα κανάλια τα οποία, όταν πιάνουμε ένα πολύ ζεστό φλιτζάνι, ειδοποιούν τον οργανισμό ότι η θερμοκρασία έχει αλλάξει”.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μη παρεμβατική τεχνολογία που βασίζεται σε μαγνήτες προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες αντίστοιχες με αυτές του πυρετού σε δύο συγκεκριμένα κανάλια ιόντων των νευρικών κυττάρων της ακρολοφίας που είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία (πρόκειται για τα TRPV1 και TRPV4, κανάλια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρδιάς και του προσώπου).

Όταν αυτά τα νευρικά κύτταρα εκτέθηκαν σε συνθήκες που προσομοίαζαν σε εκείνες του πυρετού, τα έμβρυα ανέπτυξαν ανωμαλίες στο πρόσωπο στο κρανίο και την καρδιά. Ο τύπος της ανωμαλίας εξαρτάται από το αν ο πυρετός εμφανίζεται κατά την ανάπτυξη της καρδιάς ή του κεφαλιού και του προσώπου.

Ο Benner τόνισε: “Eλπίζω ότι θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε περισσότερες γυναίκες σχετικά με το ότι ο πυρετός αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου. Οι γυναίκες θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους προτού μείνουν έγκυοι σχετικά με το αν θα ωφεληθούν από τη λήψη αντιπυρετικού σε περίπτωση που εμφανίσουν πυρετό στην εγκυμοσύνη”.

Δείτε επίσης