Tο μικροβίωμα συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σπαστική κολίτιδα

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα βακτήρια με κάτι βρώμικο ή αηδιαστικό αλλά έχουμε στο έντερό μας 1-2 κιλά βακτήρια, το λεγόμενο μικροβίωμα το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Για παράδειγμα συμβάλλει στην ανάπτυξη της φυσιολογικής ανοσίας, αλλά, όταν δεν ρυθμίζεται σωστά, μπορεί να προωθεί αυτοάνοσα νοσήματα.

“Τα βακτήρια που έχουμε στο έντερο μας έχουν πολλές ευεργετικές λειτουργίες, βοηθούν στην πέψη των τροφών, αποτρέπουν τη μόλυνση από παθογόνους οργανισμούς και εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε ό, τι πρέπει να καταπολεμήσουμε”, αναφέρει ο Pere Santamaria από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Calgary (CSM).

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, βρήκε ότι η λειτουργία μιας πρωτεΐνης η οποία παράγεται με τη διαμεσολάβηση του μικροβιώματος έχει σημασία για όσους πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (σπαστική κολίτιδα).

Η μελέτη έγινε από τον Santamaria, την Kathy McCoy και άλλους ερευνητές του CSM αποκαλύπτοντας ένα νέο μηχανισμό μέσω του οποίου το μικροβίωμα ρυθμίζει τα προ- και αντιφλεγμονώδη κύτταρα.

“Βρήκαμε ότι μια πρωτεΐνη που παράγεται από βακτήρια του εντέρου τα οποία ονομάζονται Bacteroides αποτρέπει τη σπαστική κολίτιδα προσλαμβάνοντας λευκά αιμοσφαίρια για να σκοτώσουν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενορχηστρώνουν την ανάπτυξη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου”, είπε η McCoy.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός προστατεύει τους περισσότερους ανθρώπους από την εμφάνιση σπαστικής κολίτιδας”, ανέφερε ο Santamaria. Και πρόσθεσε: “Σε μερικούς ανθρώπους, τα λευκά αιμοσφαίρια αντιδρούν υπερβολικά στην παρουσία ορισμένων βακτηρίων του εντέρου. Αυτό προκαλεί προβλήματα όπως η σπαστική κολίτιδα. Δεν είναι τα ίδια τα βακτήρια που προκαλούν την πάθηση αλλά η σοβαρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από την πρωτεΐνη. Αυτή η υπερδιέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων προκαλεί και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 1”.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βακτήρια του εντέρου

Η ανακάλυψη δείχνει την επίδραση της χλωρίδας του εντέρου στο ανοσοποιητικό σύστημα και αποκαλύπτει έναν νέο μηχανισμό μέσω του οποίου οι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων διαταραχών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν ειδικά τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές άλλες πρωτεΐνες που παράγονται από βακτήρια του εντέρου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαφόρων αυτοάνοσων διαταραχών μέσω παρόμοιων μηχανισμών.

Η έρευνα γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου απαιτεί την απομόνωση βακτηρίων σε ζωικά μοντέλα, προκειμένου να αποκλειστούν άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με ποντίκια χωρίς μικρόβια στα οποία άρχισαν να βάζουν μικροβιακά είδη για να διαπιστώσουν αν παραγόταν η πρωτεΐνη στο έντερο. Η έρευνα αυτή διαρκεί έξι χρόνια τώρα και οι δύο ερευνητές συνεχίζουν να βλέπουν τις επιπτώσεις των ανακαλύψεών τους.

Οι Santamaria και McCoy αισιοδοξούν ότι θα αναπτυχθούν νέες θεραπείες που θα αξιοποιήσουν τη δύναμη του μικροβιώματος.

Πηγή: A Gut Microbial Mimic that Hijacks Diabetogenic Autoreactivity to Suppress Colitis.

Δείτε επίσης