Στρείδια: Έρευνα για το ρόλο των μικροσκοπικών πλαστικών στην υγεία

Καθώς φιλτράρουν το θαλασσινό νερό με τα βράγχια τους, τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή ή μικρά ψάρια απορροφούν μικροσκοπικά πλαστικά  που συσσωρεύονται σε όλους τους ωκεανούς. Στη συνέχεια, οι άνθρωπος καταναλώνει τα οστρακοειδή, και τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια εισέρχονται στο σώμα του.

Αν και πολύ περισσότερα μικροπλαστικά λαμβάνουμε κάθε μέρα από τη διατροφή μας, οι επιστήμονες ερευνούν το θέμα καθώς προβλέπουν ότι στο μέλλον τα μικροπλασικά των οστρακοειδών θα είναι πολύ περισσότερα.

Αυτές οι αποκαλύψεις έχουν γίνει μέρος ενός νέου, αλλά αυξανόμενου ερευνητικού πεδίου καθώς είναι άγνωστο για την ώρα τι μπορεί να σημαίνει για την ανθρώπινη υγεία η συνεχιζόμενη αύξηση της ποσότητας των πλαστικών στους ωκεανούς.

“Τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε. Ξέρουμε ωστόσο ότι  υπάρχουν πολλά μικροσκοπικά πλαστικά στο περιβάλλον μας”, δήλωσε ο Evan Ward, καθηγητής θαλάσσιων επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, ο οποίος μελετά τα πλαστικά που εισέρχονται στα στρείδια.

Τα μικροσκοπικά πλαστικά είναι παρόμοια με το μέγεθος του πλαγκτόν με το οποίο τρέφονται οι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί. Προέρχονται κυρίως από την υποβάθμιση μεγαλύτερων τεμαχίων πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσες ως σκουπίδια. Άλλα μικροσκοπικά πλαστικά προέρχονται από μικροσφαιρίδια και μικροΐνες που απομακρύνονται από συνθετικά υφάσματα.

Η συγκέντρωση πλαστικών στο νερό ποικίλλει αλλά τείνει να είναι υψηλότερη κοντά σε ακτές στις αστικές περιοχές. Εκεί επίσης μεγαλώνουν τα περισσότερα στρείδια και άλλα οστρακοειδή ενώ στη συνέχεια να αλιεύονται.

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι ο ποταμός Hudson της Νέας Υόρκης περιείχε, κατά μέσο όρο, μία μικροΐνη ανά λίτρο. Μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά σημαίνει ότι 300 εκατομμύρια μικροΐνες απορρίπτονται στον Ατλαντικό ωκεανό την ημέρα.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2014 βρήκε ότι η συγκέντρωση μικροπλαστικών στο νερό γύρω από το νησί του Βανκούβερ έφτανε, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα 9,2 σωματίδια ανά λίτρο.

Μερικά από αυτά τα πλαστικά μπαίνουν στα οστρακοειδή καθώς φιλτράρεται το θαλασσινό νερό από τα βράγχια τους. Ένα στρείδι, κατά μέσο όρο, επεξεργάζεται περίπου 5 λίτρα νερού ανά ώρα προκειμένου να πάρει την τροφή του. Αν τρώει για 20 ώρες, σημαίνει ότι επεξεργάζεται 100 λίτρα την ημέρα. Αν υπάρχει ένα σωματίδιο μικροπλαστικού σε κάθε άλλο λίτρο νερού, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα στρείδι θα συγκρατούσε 50 σωματίδια την ημέρα.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα περισσότερα από αυτά τα σωματίδια αποβάλλονται από τα στρείδια αλλά κάποια ποσότητα διατηρείται. Υπολογίζεται ότι το 1% συσσωρεύεται στους ιστούς τους.

Και βέβαια, ορισμένα από αυτά τα στρείδια γίνονται τρόφιμα για τον άνθρωπο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος έδειξε ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη καταναλώνουν έως και 11.000 σωματίδια μικροπλαστικών ετησίως καταναλώνοντας οστρακοειδή και ψάρια.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα μικροπλασικά των θαλασσών;

Για την ώρα θεωρείται ασήμαντη καθώς ο άνθρωπος λαμβάνει πολλά μικροπλαστικά από άλλες διατροφικές πηγές. Λαμβάνουμε πολύ περισσότερα μικροσκοπικά πλαστικά μέσω του υπόλοιπου φαγητού μας από αυτά που μπορούμε να πάρουμε από τα στρείδια ή τα ψάρια. Στο μέλλον όμως, τα μικροπλαστικά θα είναι πολύ περισσότερα στις θάλασσες και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει τις μελέτες τους.

Για παράδειγμα, προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιο μικροπλαστικό μέγεθος, σχήμα και τύπο συγκρατεί ο άνθρωπος ώστε να υπάρξουν περιορισμοί. Να σημειωθεί ότι ορισμένα πλαστικά μικροσφαιρίδια, που βρέθηκαν σε καλλυντικά και οδοντόπαστες, έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ από το 2015.

Δείτε επίσης