Η φλεγμονή στη μέση ηλικία συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν σημάδια φλεγμονής στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συρρίκνωση του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή τους, κάτι που αποτελεί πιθανό πρόδρομο γεροντικής άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Neurology και αποκαλύπτουν μια συσχέτιση ανάμεσα στην άνοια και τη φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα ανοσιακά κύτταρα του σώματος ανταποκρίνονται ως απάντηση σε βλάβες όπως το κάπνισμα, το άγχος, οι ασθένειες και η κακή διατροφή.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν έδειξαν επαρκή σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή στο μέσον της ζωής μπορεί να είναι πρώιμος παράγοντας που συνεισφέρει στις αλλαγές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Keenan Walker της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Επειδή οι διαδικασίες που οδηγούν στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων ξεκινούν δεκαετίες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς αυτές οι διαδικασίες που συμβαίνουν στη μέση ηλικία επηρεάζουν τους ανθρώπους πολλά χρόνια αργότερα».

Η μελέτη βασίστηκε σε 1.633 άτομα μέσης ηλικίας 53 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα τους για επίπεδα πέντε δεικτών φλεγμονής  -όχι σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, αλλά σε ολόκληρο – συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.

Μετά από περίπου 24 χρόνια, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ μνήμης και υποβλήθηκαν σε εγκεφαλική εξέταση.

Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο μέσον της ζωής τους με τρεις ή περισσότερους υψηλούς βιοδείκτες είχαν κατά μέσο όρο 5% χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου στον ιππόκαμπο και σε άλλες περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με τις συνέπειες που έχει ένα αντίγραφο ενός γονιδίου – που ονομάζεται APOE e4- και προδιαθέτει για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το πιο κοινό γονίδιο που σχετίζεται με τη νόσο ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Ε (APOE) και αυξάνει τον κίνδυνο μέχρι και 68% στις γυναίκες και 52% στους άνδρες. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι του γονιδίου APOE, τα αλληλόμορφα: ΑΡΟΕ e2, APOE e3 και APOE e4. Το τελευταίο βρίσκεται περίπου στο 20% του πληθυσμού και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Επίσης, τα άτομα με υψηλότερη φλεγμονή παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα στο τεστ μνήμης, ενθυμούμενοι κατά μέσο όρο πέντε από τις 10 λέξεις που τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν, σε σύγκριση με το 5,5 στην ομάδα μη-φλεγμονής.

Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες περιέγραψαν τη μελέτη αυστηρή και ικανοποιητική από πλευράς μεγέθους, αλλά τόνισαν ότι δεν μελέτησε αν οι ασθενείς προχώρησαν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, μόνο ότι κάποιοι έδειξαν σημάδια συρρίκνωσης του εγκεφάλου και απώλεια μνήμης.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η φλεγμονή είναι ένας πιθανός πρώιμος δείκτης για τον μεταγενέστερο εκφυλισμό του εγκεφάλου, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου ή αν είναι μια απάντηση σε άλλες βλαπτικές διεργασίες που πιθανόν να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη», δήλωσε η Carol Routledge, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer UK. «Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα φλεγμονής σε ένα μόνο χρονικό σημείο και δεν γνωρίζουμε αν αυτό δίνει μια αξιόπιστη ένδειξη φλεγμονής γενικότερα», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης