Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακό έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την ασθένεια μέσω διατροφής και αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η σωματική άσκηση, ο περιορισμός του αλατιού, της ζάχαρης και του αλκοόλ και η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών τα οποία περιέχουν κάλιο και νιτρίτες.

Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι και η εντατική θεραπεία της περιοδοντίτιδας συντελεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Ερευνητές του 1ου Συνεργαζόμενου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen της Κίνας, με επικεφαλής τον Jun Tao έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 107 Κινέζους άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, που είχαν προϋπέρταση, δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά όχι τόσο ώστε να έχουν υπέρταση (πάνω από 140/90) και μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε εντατική περιοδοντική θεραπεία (53 άτομα) είτε συνήθη περιοδοντική φροντίδα (54 άτομα). Η διάρκεια της θεραπείας ήταν 4 εβδομάδες και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες.

H εντατική θεραπεία της περιοδοντίτιδας περιελάμβανε αντιβιοτική θεραπεία, βαθύ καθαρισμό και αφαίρεση δοντιών. Η συνήθη αγωγή περιελάμβανε βασικές οδηγίες στοματικής υγιεινής και καθαρισμό των δοντιών από την πλάκα, όπου κρινόταν απαραίτητο.

Μείωση της φλεγμονής

Τα αποτελέσματα ήταν εκπλητικά και απρόσμενα:

  • Έναν μήνα μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας, η συστολική αρτηρικαή πίεση ήταν 3 μονάδες χαμηλότερη στην ομάδα της εντατικής θεραπείας σε σχέση με την ομάδα της βασικής αγωγής. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς την διαστολική αρτηριακή πίεση.
  • Τρεις μήνες αργότερα, η συστολική πίεση ήταν σχεδόν 8 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 4 μονάδες χαμηλότερη στα άτομα που είχαν κάνει εντατική αγωγή.
  • Έξι μήνες μετά την θεραπεία η συστολική ήταν σχεδόν 13 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερη, στην ομάδα της εντατικής αγωγής.

Επίσης, στην ομάδα της εντατικής θεραπείας υπήρξε μείωση δεικτών φλεγμονής σε σύγκριση με την άλλη ομάδα: της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας και της ιντερλευκίνης-6.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι η εντατική περιοδοντική παρέμβαση από μόνη της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αναστέλλοντας την φλεγμονή και βελτιώνοντας την ενδοθηλιακή λειτουργία», ανέφερε ο Jun Tao.

Δείτε επίσης