Το αλκοόλ και το κάπνισμα οδηγούν σε ορατά σημάδια γήρανσης

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνδέονται με ορατά σημάδια φυσικής γήρανσης καθώς περνούν τα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health.

Η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετίζεται με τη βιολογική γήρανση, σύμφωνα με τα ευρήματα. Ούτε συνδέθηκε με επιβράδυνση της ορατής διαδικασίας της γήρανσης, καθώς δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ ελαφρών έως μέτριων καταναλωτών αλκοόλ και ανθρώπων που δεν έπιναν, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά βασίζονται σε 11.613 ενήλικες, των οποίων η καρδιακή υγεία και τα ορατά σημάδια γήρανσης εντοπίστηκαν στο πλαίσια της Copenhagen City Heart Study, μιας μελέτης που διαρκεί για περισσότερα από 11 χρόνια. Πριν από κάθε ιατρική εξέταση, οι συμμετέχοντες έδιναν στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, ενώ δήλωναν επίσης πόσο έπιναν και κάπνιζαν.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας στην Κοπεγχάγη, κατέγραφαν τα σημάδια γήρανσης και άλλες ενδείξεις που έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και/ή θανάτου. Για παράδειγμα, μια ένδειξη καρδιαγγειακού κινδύνου είναι οι ρυτίδες στους λοβούς των αυτιών, οι σκούροι κύκλοι γύρω από τα μάτια, οι κιτρινωπές πλάκες στα βλέφαρα (ξανθελάσματα) και η απώλεια μαλλιών.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 51 έτη – από 21 μέχρι 86 μεταξύ των γυναικών και από 21 μέχρι 93 μεταξύ των ανδρών. Η μέση κατανάλωση αλκοόλ ήταν περίπου 2,6 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 11,4 ποτά για τους άνδρες. Κάπνιζε το 57% των γυναικών και το 67% των ανδρών.

Το συχνότερο σημάδι γήρανσης και στα δύο φύλα ήταν οι μαύροι κύκλοι στα μάτια με συχνότητα 60% στους άνδρες άνω των 70 ετών και στις γυναίκες άνω των 80 ετών. Το λιγότερο συχνό σημάδι ήταν τα ξανθελάσματα με συχνότητα 5% σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών. Η αραίωση των μαλλιών ήταν συχνότερη στους άνδρες, με 80% συχνότητα στα άτομα άνω των 40 ετών.

Παρατηρήθηκε ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ συντελούσαν στα προαναφερόμενα σημάδια γήρανσης και στο να δείχνει ένα άτομο μεγαλύτερο από την πραγματική του ηλικία. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έπιναν πάνω από 28 την εβδομάδα είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο να έχουν μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια τους. Το κάπνισμα ενός πακέτου 20 τσιγάρων την ημέρα για 15-35 χρόνια σχετίστηκε με 41% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος των γυναικών ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 12%.

Στη μελέτη συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες αλλά δεν ελήφθη υπόψη το στρες παρότι είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νοσηρότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που δείχνει ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα σχετίζονται με εμφανή σημάδια γήρανσης και κάνουν ένα άτομο να δείχνει μεγαλύτερο από τη βιολογική του ηλικία.

Δείτε επίσης