Υπουργείο Υγείας: Θεσμικά μέτρα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Στα θεσμικά μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας, ώστε να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, αναφέρθηκε ο ΓΓ του Υπουργείου Γ. Γιαννόπουλος.

Αυτά είναι ο οργανισμός ΗΤΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018, η δημιουργία μητρώων ασθενών, που όμως προϋποθέτει την ύπαρξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η αναβάθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τα καινούργια φάρμακα.

O κ. Γιαννόπουλος έκανε κριτική σε μέτρα όπως το rebate και το clawback, τονίζοντας ότι το πρώτο έχει κάποιο στοιχείο δικαιοσύνης σε σχέση με το δεύτερο. Τόνισε, ωστόσο, ότι το υπουργείο θα επανεξετάσει το σύστημα τιμολόγησης με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Μεταξύ των στόχων της πολιτικής ηγεσίας είναι η μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών για την φαρμακευτική τους αγωγή, όπως προκύπτει από τη διαφορά λιανικής τιμής με την τιμή αποζημίωσης.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τον HTA, ωστόσο επανέλαβε ότι ο κανόνας αποζημίωσης γνωστός και ως «9-6-3» θα ισχύσει μέχρι η χώρα να αποκτήσει «επάρκεια HTA». «Στην υλοποίηση όλων αυτών, απαραίτητη είναι η συμμετοχή των ασθενών η οποία και πρέπει να θεσμοθετηθεί» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

ΠΕΦ και ΣΦΕΕ: Sυνεργασία για τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Τη διάθεση ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών εταιρειών να συνεργαστούν με το Υπουργείο τους έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική φαρμακευτική δαπάνη, τόνισαν στο χθεσινό Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, τόσο η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια, ΠΕΦ, όσο και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μέλος ΔΣ, ΣΦΕΕ.

Η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε την πρόταση της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για μεγαλύτερη χρήση των γενοσήμων, που θα λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγοντας στη συγκράτηση της δαπάνης.

Χρειάζεται επίσης ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης πρόσθεσε η κ. Κοσμοπούλου, καθώς και κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη μεγαλύτερη χρήση γενοσήμων, μία πρακτική πολύ κοινή και σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία κ.ά.

Αναφερόμενος στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις για μια ρεαλιστική φαρμακευτική πολιτική ο κ. Αναγνωστάκης, επεσήμανε τη σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), τη λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, την υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, την αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και την εξαίρεση ειδικών κονδυλίων από τη φαρμακευτική δαπάνη για εμβόλια και ορφανά φάρμακα.

Πρότεινε επίσης την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ με ειδικά κονδύλια 100 εκατ. ευρώ για εμβόλια και 170 εκατ. ευρώ για ειδικά φάρμακα όπως τα ορφανά, τα αντιρετροϊκά, κ.ά. Έκανε λόγο για ανάγκη πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, με ταυτόχρονη βιωσιμότητα των εταιριών, υπογραμμίζοντας ότι τα χρόνια της κρίσης, οι φαρμακευτικές διασφάλισαν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους.

 

Δείτε επίσης