Κανέλα: H κινναμαλδεΰδη προκαλεί θερμογένεση επιδρώντας στα λιποκύτταρα

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν βρήκε πως ένα κοινό μπαχαρικό, η κανέλα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στο παρελθόν ότι η κινναμαλδεΰδη, ένα αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα τη γεύση της, προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Αλλά οι μηχανισμοί στους οποίους βασίστηκε το αποτέλεσμα δεν ήταν καλά κατανοητοί.

Οι ερευνητές ου Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα την δράση της κινναμαλδεΰδης και να καθορίσουν αν μπορεί να είναι προστατευτική και για τον άνθρωπο.

“Διαπιστώσαμε ότι επηρέασε το μεταβολισμό”, δήλωσε η Jun Wu, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. “Έτσι θέλαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα κύτταρα των ποντικιών και στα κύτταρα των ανθρώπων”.

Τα ευρήματά δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Metabolism και έδειξαν ότι η κινναμαλδεΰδη βελτιώνει την μεταβολική υγεία ενεργώντας άμεσα στα λιποκύτταρα προκαλώντας καύση θερμίδων μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται θερμογένεση.

Η Wu και οι συνεργάτες της εξέτασαν ανθρώπινα λιποκύτταρα εθελοντών που αντιπροσωπεύουν μια σειρά ηλικιών, εθνοτήτων και δεικτών μάζας σώματος. Όταν τα κύτταρα υποβλήθηκαν στην επίδραση της κινναμαλδεΰδης, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένη έκφραση αρκετών γονιδίων και ενζύμων που ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπιδίων. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση των πρωτεϊνών Ucp1 και Fgf21 που εμπλέκονται στη θερμογένεση.

Τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Αυτή η αποθήκευση ήταν ευεργετική για τους μακρινούς προγόνους μας, οι οποίοι είχαν πολύ λιγότερη πρόσβαση σε τροφή και επομένως μεγάλη ανάγκη αποθήκευσης λίπους. Το λίπος στη συνέχεια μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το σώμα σε περιόδους έλλειψης τροφής ή σε χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου να παραχθεί θερμότητα.

“Το πλεόνασμα ενέργειας έχει γίνει πρόβλημα μόνο στην πρόσφατη ιστορία”, ανέφερε η Wu. “Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εξέλιξης, η ενεργειακή ανεπάρκεια ήταν το πρόβλημα. Έτσι, κάθε διαδικασία που καταναλώνει ενέργεια συνήθως σταματά τη στιγμή που το σώμα δεν τη χρειάζεται”.

Με την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους που θα προτρέψουν τα λιπώδη κύτταρα να ενεργοποιήσουν τη θερμογένεση.

Οφέλη και παρενέργειες

Η Wu πιστεύει ότι η κινναμαλδεΰδη μπορεί να προσφέρει μία τέτοια μέθοδο ενεργοποίησης. Και επειδή χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, μπορεί να είναι πιο εύκολο να πεισθούν τα άτομα με παραπανίσια κιλά να χρησιμοποιήσουν μια θεραπεία με βάση κανέλα παρά ένα σχήμα φαρμάκων.

“Η κανέλα αποτελεί μέρος της διατροφής μας για χιλιάδες χρόνια, και οι άνθρωποι γενικά την απολαμβάνουν”, είπε η Wu. “Έτσι εάν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη υγεία”.

Η Wu πάντως προειδοποίησε ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καθορίσει τα μεταβολικά οφέλη της κινναμαλδεΰδης χωρίς τις τυχόν παρενέργειες.

Να σημειωθεί ότι το 2013 μια μετα-ανάλυση βρήκε ότι τα συμπληρώματα κανέλας ρίχνουν τη γλυκόζη του αίματος στους ανθρώπους. Η μείωση ήταν περίπου 25 mg/dl η οποία θεωρείται σημαντική καθώς τα αντιδιαβητικά φάρμακα συνήθως μειώνουν το σάκχαρο του αίματος από 16 έως 58 mg/dl. Η ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να έχει αιτία την κινναμαλδεΰδη.

Από την άλλη μεριά πρέπει να επισημανθεί ότι η κανέλα παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα τοξικότητας σε υψηλές δοσολογίες λόγω της κουμαρίνης που περιέχει. Ως ανώτατο όριο Ανεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης έχει θεσπιστεί το 0,1 mg κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή 6 mg την ημέρα για έναν άνθρωπο 60 κιλών. Οι πιο σημαντικές ποικιλίες είναι η κανέλα η γνήσια που αναφέρεται στην αγορά ως Κεϋλάνης και η κασσία που αναφέρεται ως κινεζική. Η κασσία έχει σημαντική ποσότητα κουμαρίνης, κατά μέσο όρο, 3 mg ανά γραμμάριο ενώ η Κεϋλάνης περιέχει από 25 μέχρι 100 φορές μικρότερη ποσότητα. Άρα, με την κασσία μπορεί ένας άνθρωπος 60 κιλών να φτάσει στο ανώτατο όριο της επιτρεπόμενης πρόσληψη μόλις με 2 γραμμάρια, ή να το ξεπεράσει καθώς κάποιες ποικιλίες έχουν 6-7 mg κουμαρίνης ανά γραμμάριο.

Δείτε επίσης