ΚΕΕΛΠΝΟ: 236 νέα περιστατικά ιλαράς το Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αυξητική τάση παρουσίασαν τα κρούσματα ιλαράς το Νοέμβριο του 2017 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, δηλώθηκαν 236 νέα κρούσματα έναντι 142 τον Οκτώβριο, 114 τον Σεπτέμβριο και 94 τον Αύγουστο.

Τα περισσότερα αφορούν άτομα που διαμένουν στην νότια Ελλάδα (Αττική και Πελοπόννησο), είναι ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως παιδιά Ρομά, ενώ έχουν καταγραφεί και άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών που δεν είχαν ανοσία στην ιλαρά.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενη η τάση αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, επηρεάζοντας περισσότερες περιοχές της χώρας.

Για την πρόληψη της νόσου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνιστά άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Δείτε επίσης